Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Vrabcová znovu obula běžecké boty a chce na olympiádu. Limit je hodně přísný, uvědomuje si

Nejen Marcela Joglová, ale také Eva Vrabcová Nývltová chce zabojovat o olympijskou účast. Česká rekordmanka se dva měsíce po porodu vrací k závodům, čeká ji soustředění a v prosinci maraton ve španělské Valencii. Právě na něm by chtěla splnit olympijský limit 2:29:30, který je o tři minuty pomalejší než její osobní rekord.

Eva Vrabcová Nývltová slaví bronz z maratonu na ME
zdroj: ČTK/AP autor: Martin Meissner

Někdejší běžkyně na lyžích na konci dubna porodila dceru Adélku a rychle se vrátila k běhání. Minulý víkend se s manželem a kamarádem zúčastnila štafety při půlmaratonu v Trutnově. "Hodinky mi ukázaly průměrné tempo 3:59 na kilometr. Závod to úplně nebyl, brala jsem to spíš jako kvalitní trénink, ale hrozně mě to bavilo," zářila štěstím česká rekordmanka v půlmaratonu i maratonu.

Těhotenství a s ním spojené snížení zátěže jí pomohlo zbavit se problémů s achilovkami, kvůli kterým po úspěchu v Berlíně přišla o maraton v New Yorku 2018 i loňský Boston. "Maximálně jsem si užila už jen pocit, že vůbec běžím, navíc to bylo úplně bez bolesti. První kilometr to odbíhalo docela rychle, pak mi trošku docházelo a nohy cítím i čtyři dny po závodě, přece jen jsem dva roky pořádně nic rychlého nedělala," řekla serveru Český běh.

Limituje ji i pár kilogramů navíc a další změny tělesných proporcí. "Taky kojím a větší prsa jsou peklo. Když jsem vyběhla po porodu, musela jsem být pět dní bez běhání, jak jsem měla otlučená kolena, teď mě zase po závodě bolí zadek. Musím se prostě trochu hlídat, ale v hlavě se nic nezměnilo, na trénink se těším a vím, že je doma o Adélku dobře postaráno," vyprávěla čtyřiatřicetiletá běžkyně.

Vrabcová Nývltová v cíli berlínského maratonu
zdroj: Reuters autor: Michael Dalder

Pokukuje i po dalších závodech, hlavně letních novinkách oblíbeného seriálu RunCzech na letištích. "Chtěla bych jet s Áďou a Martinem na Runway Run do Českých Budějovic a možná i do Prahy, ale to bude spíš kvůli tomu, abych se zase dostala do běžeckého kolektivu, který mi vážně chybí," řekla. Na přelomu července a srpna se chystá na třítýdenní soustředění do Božího Daru.

"Livigno si v téhle situaci netroufneme, i když už jsme měli zaplacenou zálohu," poznamenala s odkazem na tradiční destinaci svých kempů. Na podzim by si ráda zaběhla regionální půlmaratony RunCzech, pokud to bude možné.

Díky bezprecedentnímu odložení olympijských her v Tokiu má nečekaně šanci na nich závodit. První pokus o zaběhnutí olympijského limitu plánuje na 6. prosince do Valencie. To bude šest dní poté, co skončí pozastavení olympijské kvalifikace, pro něž se vzhledem k mimořádným okolnostem Světová atletika rozhodla. "Čas 2:29:30 je hodně přísný, ale nohy jsou dobré a věřím, že si tělo pamatuje, že něco umělo," dodala Vrabcová, jejíž český rekord má hodnotu 2:26:31.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články