Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Vrabcová si zkusí ústecký půlmaraton. Závod bere jako test toho, co vydrží

Eva Vrabcová Nývltová se necelých pět měsíců po porodu chystá na první závodní půlmaraton. Česká rekordmanka si chce v Ústí nad Labem především otestovat, co její tělo aktuálně vydrží. Ambice na rychlý čas nemá.

Právě při ústeckém závodě seriálu RunCzech někdejší lyžařka v roce 2015 běžela svůj první půlmaraton. Tehdy skončila pátá časem 1:12:11, ze životního roku 2018 má z Prahy český rekord 1:11:01. Tak vysoko nyní zdaleka nepomýšlí.

"Mám takovou výkonnost, že je příležitost pro spoustu českých holek mě porazit. Poběží tam spousta dobrých holek, tak si opravdu nedělám iluze. Na to, abych atakovala 1:13, 1:15 nebo 1:20, v tuto chvíli rozhodně nemám. Když to bude do 1:30, budu spokojená," řekla.

Uvědomuje si, že je na opravdové závodění hodně brzo. "Přiznávám, že mám trošku obavy, jak moc mám natrénováno. Tím, že tělo není ještě zpevněné tak, jak bych potřebovala, občas mě začínají bolet záda a tak. Prostě furt někde něco. Ale těším se hrozně moc. Vzhledem k tomu, jaká je situace kolem koronaviru a jak se vyvíjí, nevím, kdy budu mít zase možnost závodit," uvedla bronzová maratonkyně z posledního ME.

Půlmaraton běžela naposledy v březnu 2019 v New Yorku, kde i vinou potíží s achilovkami skončila až jednatřicátá časem 1:18:24. "Ten dopadl úplně tragicky, na ten bych ráda úplně zapomněla," uvedla. Po porodu se už postavila na start několika závodů, ale zatím k nim přistupovala spíše rekreačně. Naposledy běžela o prvním zářijovém víkendu desítku v rámci vyvrcholení akce RunCzech Česko běží dál. "To bylo poprvé, co už jsem jakoby běžela," komentovala svůj čas 36:10, kterým byla zhruba tři minuty od svého osobního maxima.

Aktuální půlmaratonskou výkonnost odhaduje jen těžko. "Mám tréninky, které se přibližují půlmaratonskému tempu. Ale je otázka, jak dlouho to vydržím. Teď jsem vydržela do osmého kilometru," vyprávěla. Reakce jejího těla ovlivňuje i kojení, které své dceři Adélce stále dopřává. "Občas se mi stane, že mně tělo řekne stop tím, že vylítnou tepy, zahltím se a musím zpomalit. Myslím, že to je obranný mechanismus k tomu, aby se to kojení ještě zachovalo," uvedla.

Pokud to situace umožní a závody nebudou zrušeny, ráda by v říjnu běžela ještě půlmaratony v Olomouci, Karlových Varech a Českých Budějovicích. Věří, že to už by mohla mít lepší formu. Nadále platí její plán na prosincový maraton ve Valencii, kde bude mít první šanci zaběhnout olympijský limit. "Je to takový plán A, ale já se k tomu moc neupínám. Spíš si myslím, že budu připravená až na jaře," dodala Vrabcová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články