Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vrabcová kvůli problémům se zdravím vynechá pražský maraton

Praha - Nejlepší česká vytrvalkyně Eva Vrabcová nebude startovat na pražském maratonu. Rozhodla se ho vynechat z preventivních důvodů kvůli drobným zdravotním problémům. Při absenci olympioničky Vrabcové, která má v maratonu jistý start na mistrovství světa, bude největší favoritkou na domácí titul Radka Churaňová.

Mezi muži by měli o český titul usilovat především obhájce Petr Pechek a čerstvý mistr republiky v půlmaratonu Vít Pavlišta. "Chtěl bych osobní rekord a zaútočit na titul mistra republiky. Petr je každopádně nepříjemný soupeř, určitě to nebudu mít lehké. Primárně budu chtít v Praze zaběhnout solidní čas," uvedl Pavlišta.

Největšími favority 23. ročníku závodu, jenž se poběží 7. května, budou tradičně běžci z Etiopie a Keni. Ve startovním poli jsou muži, kteří se v minulosti dostali pod dvě hodiny a sedm minut.

Trojici Keňanů ve složení Lani Rutto, Frankline Chepkwony a Stephen Chemlany vyzve trojice etiopských běžců Bazu Worku, Feyisa Bekele a Gebretsadik Abraha. "Zpestřením africké nadvlády by měl být známý japonský maratonec Juki Kawauči, který se chystá v Praze zaútočit na osobní rekord a běžet pod 2:08," řekla manažerka elitních atletů Jana Moberly.

V ženách by měla výrazněji dominovat Etiopie. Z této země do Prahy dorazí čtyři běžkyně s osobním rekordem pod 2:24 v čele s Feyse Tadeseovou a Amane Berisovou. "Jejich souboj otevírá šanci i pro překonání rekordu závodu 2:22:34, který u nás v roce 2011 zaběhla Lydie Cheromeiová," poznamenal šéf organizačního výboru Carlo Capalbo.

Z Keňanek by mohla překvapit především vítězka maratonu ve Valencii Valary Aiyabeyová, která si při letošním pražském půlmaratonu vylepšila osobní rekord na 1:07:50. Maraton je její hlavní disciplínou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články