Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Vlašičová na úvod Zlaté ligy prohrála s Friedrichovou

Berlín - Německá výškařka Ariane Friedrichová hned v prvním závodu atletické Zlaté ligy v Berlíně překazila chorvatské favoritce Blance Vlašičové útok na podíl z milionového jackpotu. Halová mistryně Evropy dnes zvítězila v novém národním rekordu 206 cm. O centimetr tak překonala osmnáct let starý výkon Heike Henkelové, mistryně světa z Tokia 1991. Na mítinku navíc padly další dva nejlepší výkony roku.

Ariane Friedrichová
zdroj: ČTK/AP autor: Michael Sohn

Friedrichová se dokonce třikrát pokoušela o vyrovnání 22 let starého světového rekordu Bulharky Stefky Kostadinovové 209 cm, ale neuspěla, byť zejména druhý pokus byl hodně nadějný. Pětadvacetiletá Němka se zařadila na dělené čtvrté místo historických tabulek. "Proti Blance jsem vždycky velmi namotivovaná a dnes se mi dařilo," prohlásila Friedrichová.

Kromě Vlašičové již ostatní favorité vyhrávali. Američanka Sanya Richardsová už se dvakrát na milionovém jackpotu v letech 2006 a 2007 podílela a vypadá to, že i letos bude velmi vážnou adeptkou na šest vítězství. Čtyřstovku vyhrála jasně ve výkonu roku 49,57 sekundy.

Vytrvalcům i nadále kraluje Etiopan Kenenisa Bekele, který vyhrál závod na 5000 metrů. Ve skoku o tyči s přehledem zvítězila při prvním startu v sezoně Ruska Jelena Isinbajevová, jež předvedla nejlepší výkon roku 483 cm. Souboj oštěpařských gigantů vyhrál Fin Tero Pitkämäki před Norem Andreasem Thorkildsenem.

Nejlepší výkon sezony předvedl také dvaadvacetiletý keňský mílař Augustine Kiprono Choge, který vyhrál 1500 metrů v času 3:29,47 minuty. Po dvou letech tak byla prolomena hranice 3:30. Svůj vlastní nejlepší letošní výkon z Dauhá vylepšil skoro o sekundu a půl.

Na startu Zlaté ligy byly také obě české sprinterské štafety. Mužské kvarteto už poněkolikáté neuspělo ve snaze splnit limit na srpnové mistrovství světa v Berlíně. Ženská čtveřice kvůli chybě na předávce závod nedokončila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články