Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Vítěz vídeňského maratonu měl neregulérní tenisky a byl diskvalifikován

Etiopský běžec Derara Hurisa přišel kvůli neregulérním botám o vítězství ve vídeňském maratonu. Po závodě byl diskvalifikován, protože podrážka jeho maratonek měla tloušťku 50 milimetrů, o deset více, než povolují pravidla. Vítězství spojené s prémií 15 000 eur připadlo Keňanovi Leonardu Langatovi, který doběhl v čase 2:09:25 tři sekundy za Hurisou.

Derara Hurisa
zdroj: REUTERS

"Tohle je světová premiéra, kterou bychom si rádi odpustili. Existuje nové pravidlo, které stanovuje maximální možnou výšku podrážky," citovala ředitele závodu Hannese Langera agentura APA. Hurisa se radoval z vítězství necelou hodinu.

Atletičtí funkcionáři loni v zimě upravili pravidla o povolené obuvi na základě analýz, že modely Vaporfly a Alphafly firmy Nike poskytují díky své konstrukci vytrvalcům výhodu v porovnání s běžci v jiných botách. Podle regulí může být podrážka silničních bot silná maximálně 40 milimetrů a může obsahovat jen jednu tuhou desku.

Ve Vídni se konal první velký městský maraton od začátku koronavirové pandemie. Do hlavního závodu a doprovodných víkendových běhů se přihlásilo zhruba 25 000 běžců. Všichni účastníci, i ti očkovaní, museli mít před startem negativní test na covid-19.

V závěru půlmaratonu zkolaboval čtyřicetiletý rakouský běžec a po převozu do nemocnice zemřel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články