Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Víceboje v Götzisu vyhráli Hallová a LePage, Warnerovi osmý triumf unikl

Anna Hallová ovládla při své premiérové účasti prestižní vícebojařský mítink v Götzisu. Bronzová medailistka z loňského mistrovství světa nasbírala 6988 bodů a zařadila se na páté místo historických tabulek. Desetiboj vyhrál Kanaďan Pierce LePage před krajanem Damianem Warnerem, který v Rakousku usiloval o osmé vítězství.

Je nám líto, video expirovalo.
Američanka Hallová vyhrála mítink v Götzisu pátým nejlepším výkonem historie

Český reprezentant Ondřej Kopecký při prvním startu v Götzisu, kde jeho trenér Roman Šebrle v roce 2001 jako první překonal hranici 9000 bodů, obsadil 17. místo. Během dvoudenní soutěže nasbíral 7928 bodů.

Hallová si zlepšila osobní rekordy v pěti disciplínách. Dvaadvacetiletá Američanka předvedla se součtem 4172 bodů druhý nejlepší výkon v prvním dnu sedmiboje v historii po světové rekordmance Jackie Joynerové-Kerseeové. Nakonec si vylepšila osobní maximum o plných 233 bodů.

Lépe si v minulosti vedly jen Američanka Joynerová-Kerseeová (7291), Švédka Carolina Klüftová (7032), Belgičanka Nafissatou Thiamová (7013) a Ruska Larisa Turčinská (7007).

"Vůbec jsem netušila, že mám těch bodů tolik," uvedla Hallová, která se představí v pátek na mítinku Diamantové ligy ve Florencii v běhu na 400 metrů překážek.

LePage nasbíral 8700 bodů a zaostal o jediný bod za osobním rekordem z mistrovství světa v Eugene, kde získal stříbro.

Po prvním dnu měl manko 18 bodů na olympijského vítěze z Tokia Warnera, který absolvoval první soutěž od zranění zadního stehenního svalu na loňském světovém šampionátu.

Druhý den mu ale vyšel výrazně lépe i díky osobnímu maximu v hodu oštěpem. Rekord si zlepšil také v úvodním běhu na 100 metrů, který vyhrál za 10,28.

"Je to moje první vítězství v Götzisu a první mezinárodní vítězství od roku 2019. Prostě paráda. Dík patří Damianovi, který mě celou dobu tlačil. Je to král Götzisu. I když jsem vyhrál, on je pořád král," řekl LePage.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články