Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Veselý se dočká bronzu z Londýna. Atmosféra v Ostravě bude důstojnou náhradou, věří

Ostrava – Z olympiády v Londýně 2012 odjížděl bez medaile a se čtvrtým místem. Díky dodatečné diskvalifikaci stříbrného Ukrajince Oleksandra Pjatnycji, který byl usvědčen z dopingu, se však oštěpař Vítězslav Veselý cenného kovu z Her dočká. Bronzovou placku převezme při slavnostním zahájení Zlaté tretry a věří, že ostravské publikum v něm vyvolá takové emoce, jaké prožíval před pěti lety přímo při závodě. Přímý přenos Zlaté tretry sledujte od 16:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Vítězslav Veselý v Londýně
zdroj: ISIFA

Na olympiádu v roce 2012 jel Veselý jako jeden z favoritů a v kvalifikaci vylepšil osobní rekord i tehdejší světové maximum roku na 88,34 metru. Finále se mu ale nepovedlo. Zlepšení v posledním pokusu na 83,34 stačilo jen na čtvrtou příčku.

"Ve dni finále to nebyl můj den a hodně jsem s tím bojoval. Pak jsem si říkal, že je to vlastně jedno, jestli jsem čtvrtý nebo sedmý, toužil jsem po té medaili. Teď vidím, že se nějak zúročilo bojovat do posledního pokusu," vzpomínal Veselý.

O posunu na třetí místo se dozvěděl loni při olympiádě v Riu. Tam to s ním zacloumalo. Teď zatím takové emoce neprožívá. Počítá ale s tím, že až mu předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval před 15 000 diváky pověsí medaili na krk, emoce přijdou. "Když už jsem si to neužil v Londýně, myslím si, že tohle je velice důstojná náhrada," řekl.

Dostane stejnou medaili, kterou původně obdržel bronzový Fin Antti Ruuskanen, kterého Ukrajincova diskvalifikace posunula na druhou příčku. "Myslím, že je to dobře, že to je ta původní. Má to své kouzlo. Je to medaile, která byla tam," řekl Veselý.

Po závodě pak medaile skončí tam, kde má ostatní cenné kovy. Vedle triumfu na MS 2013 vyhrál také ME 2012 a má stříbra z evropských šampionátů z let 2014 a 2016. "Já teď přesně nevím, kde jsou ty ostatní. Myslím, že jsou u babičky, kde se na to chodily dívat sousedky a kamarádky z kostela. Ona to sleduje a prožívá," vyprávěl Veselý.

Věří, že ho medaile namotivuje na soutěž a zlomí zatím nepovedenou sezonu. "Myslím, že by bylo načase, když je ta Tretra. Doufám, že to tam padne," poznamenal.

Potíže s kolenem ho poznamenaly i psychicky a zatím se v závodech hledá. Ještě nepřehodil 80 metrů. Účast na MS v Londýně by mu zajistil hod dlouhý alespoň 83 metrů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články