Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Veselý před ME: Měl jsem potíže se zdravím, ale budu bojovat

Praha - Oštěpař Vítězslav Veselý neprožívá ideální sezonu. Trápily ho zdravotní problémy a jeho letošní nejlepší výkon ze Šanghaje 83,81 metru je až dvaadvacátý na světě, přesto odjíždí do Amsterdamu zlomit smůlu. Na začátku sezony dokonce uvažoval, že na kontinentální šampionát nepojede, ale už se cítí v pořádku. Společně s Jakubem Vadlejchem bude platit za adepta na cenný kov.

Před čtyřmi lety Veselý v Helsinkách před olympiádou v Londýně vyhrál, o dva roky později v Curychu byl druhý. Letos ho ale už na soustředění v Jihoafrické republice provázely zdravotní problémy a ve čtyřech startech sezony jen dvakrát přehodil 80 metrů.

"Bohužel jsem měl nějaké potíže se zdravím. Samozřejmě bych byl radši, kdybych měl jiné výsledky v kapse, ale budu bojovat," ujistil Veselý, který v pondělí odletěl do Nizozemska. Problémů měl hned několik. Bolela ho záda, rameno, nejvíc ale obě Achillovy šlachy. Trénovat sice mohl, ale s daleko menší intenzitou. V Šanghaji navíc onemocněl a dva týdny musel ležet s těžkou chřipkou.

"Trvalo mi docela dlouho, než jsem se vrátil do tréninku, ale teď už to jsou jen malé atletické bolístky," pousmál se třiatřicetiletý mistr světa z Moskvy 2013. "Ale teď se po zdravotní stránce cítím docela dobře," ujistil na letišti. "Beru to jako zkoušku a potřebuji se dostat do závodního rytmu, protože jsem jich letos moc neměl," uvedl oštěpař před prvním vrcholem olympijské sezony.

Veselý je závodní typ a při soutěži se dokáže vyhecovat. Navíc už má mnoho zkušeností a umí pracovat s nervozitou. "Samozřejmě, že bych byl rád za nějakou medaili, ale konkurence je velká. Velkým favoritem je Thomas Röhler, to je mezi námi letos Mount Everest," připomněl jasného lídra tabulek z Německa, který letos jako jediný zatím překonal 90 metrů a drží čtyři z pěti nejdelších hodů roku.

"Hlavní ale je zůstat zdravý," řekl Veselý. Do Amsterdamu nepojede sám, bude mít k ruce i dva tréninkové parťáky Vadlejcha, šestého muže letošních tabulek, a Jaroslava Jílka. Ten se musí zlepšit, aby mohl odjet na olympijské hry, neboť je aktuálně čtvrtým českým limitářem. "Jsem rád, že jedeme tři, kluci ještě mají čas, poperou se o to místo," řekl Veselý, který má olympijskou jistotu a v Riu ho čekají třetí hry a boj o první olympijskou medaili.

Vadlejch měl skvělý úvod sezony, hodil osobní rekord 86,76 metru, ale pak se jeho výkonnost trochu zadrhla. Proto nyní tři týdny nezávodil a trénoval. "Měl jsem čtrnáct dní na to, abych přitrénoval v posilovně, něco jsem naběhal a zapracoval na technice," uvedl. Jeho cílem je dostat se do finále z kvalifikace, která se bude házet v centru Amsterdamu v jednom z parků. "Bude to zajímavé, uvidíme, jaký organizátoři připraví povrch," těšil se Vadlejch. "Já nic takového nikdy nezažil," dodal Veselý.

Zdroj
ČTK,

Hlavní zprávy

Nejčtenější články