Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Veselý potřebuje pro finále zrychlit kotník, Rosolová znovu pošetřila

Curych - Nebyla to kvalifikace, na kterou by byl oštěpař Vítězslav Veselý hrdý. Ale splnila svůj účel, mistr světa bude v neděli bojovat o obhajobu titulu kontinentálního šampiona z Helsinek. Navíc k němu dorazila dobrá zpráva. O medaile se bude házet z druhé strany stadionu Letzigrund, kde je delší rozběh. Ten dnešní mu dělal velké problémy. Podruhé v sezoně zvládla čtvrtku s překážkami pod 55 sekund Denisa Rosolová a snadno si zajistila finále. "Dneska jsem běžela na jistotu," glosovala druhé místo za nejrychlejší Eilidh Childovou z Británie.

Vítězslav Veselý
zdroj: ČTK/AP autor: Martin Meissner

Přitom první hod nebyl špatný, dopadl přesně na 80 metrů. Jenže pak už chtěl Veselý moc. "Pak jsem se s tím nějak trápil," uznal. Potíže mu dělala nejen délka rozběhu, ale i tvrdý povrch, do něhož se mu příliš zapichují hřebíky a zpomalují ho. "Moc jsem to nezvládal, dá mi to víc práce. "Ale ve finále to, doufám, bude lepší," věřil.

Možná i proto, že se bude házet z druhého rozběžiště. "Tohle byla jedna z nejpovzbudivějších informací pro mě. To hodně zvedá moje šance na lepší umístění," radoval se. "Nebudu přece po té kvalifikaci lámat oštěp přes koleno, teď už to neovlivním," mávl rukou.

Před finále potřebuje vylepšit rozběh, pohyb nohou. "Sice Honza (Železný) tvrdil, že to je dobrý, ale on nic jiného v rámci trenérské psychologie říkat nemůže," usmíval se. "Necítím se při tom běhu moc komfortně, možná ještě zkusím vyměnit hřebíky," přemítal. "A chtělo by to o něco zrychlit kotník," dodal.

Trénink i na Diamantovou ligu

Během kvalifikace si často povídal s koučem, ale i se soupeři. Řešil s Dmitrijem Tarabinem jeho dvojčata s Ruskou Marií Abakumovovou, povídal si se soupeři, jestli ještě bude házet dál, i když nesplnil finálový limit. Ale v tu chvíli bylo zřejmé, že postoupí. "Ještě jsem si ten rozběh jednou chtěl zkusit i kvůli finále Diamantové ligy, které bude zase tady," vysvětlil Veselý.

V přípravě na letošní sezonu si dal dohromady zraněné koleno, ale krátce před ME ho začal trápit zadní stehenní sval. Občas ho oštěpař při zátěži mírně cítí, ale je prý v pořádku. "Sice jsem byl olepený jako vánoční stromeček, ale to spíš prevence. Ale na závod, co se týče oštěpu, to bude dobré," ujistil.

Je nám líto, video expirovalo.
Oštěpař Veselý hodnotí kvalifikační hody na ME

Rosolová vymění hřebíky a ve finále prý zrychlí

Denisa Rosolová má formu a s trochou nadsázky trhá tartan. Po rozběhu musela na tretrách vyměnit šest ohnutých hřebíků, po dnešním semifinále závodu na 400 metrů překážek jeden. Do sobotního finále postoupila třetím časem a je jasnou adeptkou na medaili.

"Jsem tak těžká, že to jde všechno se mnou," ukazovala tretry. Tvrdší povrch prý ještě nezažila. "Pravda, po betonu jsem ještě neběhala," usmívala se. "Ale dneska to nebylo tak strašné, když to včera v rozběhu bylo mokré, tak to bylo ještě tvrdší."

Z České republiky ale dostala zásilku nových hrotů. "Do teď jsem běhala s hřebíkama v jedněch tretrách pořád, teď je měním co závod," kroutila hlavou. Ale nestěžovala si. Vytrvalkyně Lucie Sekanová, která běžela závod na 10 000 metrů, dopadla hůř. "Já to měla jen jedno kolo," uznala.

Je nám líto, video expirovalo.
Semifinálový běh Rosolové na ME s ohlasem

Cítí rezervu a ví, že může útočit i na zlato. Jen bude muset finále rozběhnout plynuleji, ale rychleji. "Netroufnu si říct, jestli jsem schopna stáhnout ještě sekundu, ale rezerva tam je. Bude to ale jiný závod, každopádně budu muset utíkat rychle. Na medaili se musí utíkat rychle," usmívala se.

Důležité ale také bude, jak se favoritky - kromě Childové a Rosolové také Anna Titimecová z Ukrajiny - vyrovnají s dnem volna v pátek. "Dneska jsem ten den trávila na pokoji, flákala se a ležela. Zítra ale musím se jít hýbat, jinak bych byla zničená. Ale bude to spíš odpočívání, regenerace a sbírání sil, jak fyzických, tak psychických," řekla.

Ve finále chce běžet podle sebe, nenechat se ovlivnit tempem ostatních. "Dneska jsem se necítila nejlépe, snad to pozítří bude lepší. Hlavně se nesmím nechat vybláznit, běžet si to svoje," plánovala. Cítí se dobře, přestože měla tříměsíční výpadek kvůli zdravotním problémům po halové sezoně. "Síly zbyly, vyšla jsem ty schody sem nahoru i dolů, tak to je dobrý," usmívala se.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články