Veřejnost se bude moci po pěti měsících rozloučit se Zátopkovou. Pieta proběhne v Rožnově

Širší okruh přátel i veřejnost dostanou po pěti měsících příležitost k poslednímu rozloučení s oštěpařkou Danou Zátopkovou. Olympijská vítězka z Helsinek 1952 zemřela 13. března ve věku 97 let, ale pohřbu se pak mohlo kvůli nastupujícím koronavirovým omezením zúčastnit jen minimum lidí. Na pátek 18. září se chystá větší pietní shromáždění v Rožnově pod Radhoštěm při příležitosti uložení její urny vedle manžela Emila, legendárního vytrvalce.

Vzpomínková akce se uskuteční od 16:00 ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově. Urna Zátopkové pak bude uložena na tamním Valašském Slavíně.

Pietní akt je spojený s Během rodným krajem Emila Zátopka, který se pravidelně v Kopřivnici koná nejbližší sobotu jeho narození. Tentokrát to vychází přesně na 19. září, kdy by oba manželé Zátopkovi oslavili 98. narozeniny.

Český olympijský výbor tuto akci plánoval už v březnu, kdy se obřadu ve strašnickém krematoriu v Praze mohla zúčastnit jen hrstka lidí. Veřejnost tehdejší poslední rozloučení se Zátopkovou sledovala na dálku prostřednictvím přenosu České televize.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články