Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Velká soupeřka Hejnové Anťuchová dostala dopingový trest, ale o medaile nepřijde

Olympijská vítězka Natalia Anťuchová dostala stejně jako její reprezentační kolega Andrej Silnov čtyřletý trest za dopingové prohřešky. O olympijské medaile však oba nepřijdou, rozhodla sportovní arbitráž CAS v Lausanne. Ruští sportovci byli na základě McLarenovy zprávy o systematickém dopingu loni obviněni z používání zakázaných prostředků nebo pokusu o něj. Ani jeden už nezávodí.

Natalia Anťuchová na nejvyšším stupínku na OH v Londýně
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Silnov vyhrál výškařskou soutěž na OH 2008 v Pekingu. Anťuchová triumfovala o čtyři roky později v závodě na 400 metrů překážek, v němž finišovala na třetím místě Zuzana Hejnová.

Pozice české reprezentantky se posouvat nebude, protože o medaile ruští hříšníci nepřijdou. Anťuchová si tak může ponechat i bronz z hladké čtvrtky a stříbro ze čtvrtkařské štafety, které získala v roce 2004 v Aténách.

Na jejich sportovní kariéru nebude mít dnešní verdikt vliv, protože oba od roku 2016 nezávodí. Silnov ale v červnu 2019 odstoupil kvůli vyšetřování AIU z funkce viceprezidenta Ruského atletického svazu.

Podrobnosti k těmto případům arbitráž nezveřejnila. Byly publikovány v souhrnu různých kauz a odvolání, která se týkají celkem dvanácti Rusů.

CAS mimo jiné snížil trest pro výškaře Ivana Uchova ze čtyř let na dva roky a devět měsíců. Olympijské zlato z Londýna 2012 mu ale nevrátil. Mílařce Jeleně Sobolevové dal osmiletý trest, kladivářku Oxanu Kondratěvovou potrestal na čtyři roky a diskvalifikoval ji z pátého místa na MS 2013.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články