Veleba se cítil na český rekord. Tajně jsem si přál, aby mi fouklo do zad, posteskl si

Myslel na český rekord, ale chyba ve finále mu jej vzala. Loni ho Jan Veleba na mistrovství republiky výkonem 10,16 vyrovnal, ale nyní opět nepřekonal. Finálový běh v Plzni pokazil, ovšem potvrdil, že v třiatřiceti letech má stále skvělou formu. Hlavní program MČR s nejatraktivnějšími disciplínami sledujte dnes živě od 12:30 na programu ČT sport a webu ctsport.cz.

Sprinter Jan Veleba triumfuje na MČR
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

V rozběhu běžel s rezervou 10,21, čímž vyrovnal své letošní maximum. A to v cílové rovince foukalo 0,2 metru za sekundu proti. Stačilo, aby se vítr otočil, a mohly se přepisovat české historické tabulky.

"Myslím, že kdyby mi v rozběhu foukalo 1,9 do zad, tak by to rekord byl. Netroufám si říci jaký, ale všichni atletičtí nadšenci, co tomu rozumí, si to dovedou přepočítat, že to tam mohlo být kolem 10,14 nebo 10,12. Těžko odhadovat," přemítal Veleba.

Ve finále toužil čas zlepšit, ale nakonec byl po chybě rád, že vybojoval pátý titul, což se v této disciplíně ještě nikomu nepovedlo. "Tajně jsem si přál, aby ve finále fouklo trošku do zad a hlavně se mi to povedlo. Bohužel se mi to nepovedlo, ale i se zakopnutím 10,28 svědčí, že formu mám," posteskl si závodník, který se v počtu titulů na 100 metrů odpoutal od Ludvíka Bohmana staršího, Jiří Mezihoráka a Jiřího Valíka.

Je nám líto, video expirovalo.
Veleba získal titul, ale rekord mu unikl: Zaškobrtl jsem

O další primát se pokusí dnes na dvoustovce. Tu zatím na mistrovství republiky nevyhrál. "Vím, že tam bude velký soupeř Jirka Polák, i když se to časově nezdá. Mám lepší osobák, ale on neběžel stovku, bude odpočatější. Takže si myslím, že to bude těžký soupeř," zmínil se Veleba o dvaadvacetiletém sprinterovi, který si letos vylepšil osobní maximum na 20,83. Veleba běžel dvoustovku nejrychleji rovněž letos za 20,64.

Doufá, že ani na stovce ještě neřekl poslední slovo. "Já se přiznám, že vždycky doma ženě říkám, že už to jedu jenom na ty statistiky. Co nejvíc výkonů pod 10,50 nebo 10,30, titulů. Hrozně bych si přál, aby nebyl poslední. Ale v téhle konkurenci, která tady momentálně v Česku je, vím, že to do dalších let bude těžké," dodal.

Dnes měl situaci jednodušší, protože druhý spoludržitel českého rekordu Zdeněk Stromšík kvůli zdravotním problémům v Plzni nestartoval.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články