Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vedle tenistů budou mít světové žebříčky už i atleti

Po vzoru například tenisu zavede atletická federace IAAF od příštího roku světové žebříčky. Oficiální pořadí v jednotlivých disciplínách tak bude kritériem pro účast na vrcholných akcích typu mistrovství světa a olympijských her. IAAF, která už reformu kvalifikačního systému dříve avizovala, zároveň oznámila, že poprvé budou žebříčky takto uplatněny před MS v Dauhá v roce 2019 a poté i před OH 2020 v Tokiu.

Nový mistr světa Justin Gatlin
zdroj: Reuters

O podobě rankingu budou rozhodovat body, které atleti získají na akcích různých kvalitativních úrovní od Diamantové ligy po národní mítinky. Na zavedení novinky se vedení světové atletiky dohodlo už vloni v prosinci, detaily ohledně bodovacího systému pro jednotlivé soutěže zveřejní na začátku roku 2018.

Dosud o účasti na vrcholných akcí rozhodovala nominační kritéria národních svazů stanovená na základě výkonnostních limitů vypsaných IAAF. Nový systém bude znamenat velkou změnu zejména pro země, jako jsou USA, kde o nominaci dosud rozhodoval v případě splněného limitu jediný závod. Z domácího šampionátu, takzvaných trials, se kvalifikovali vždy pouze medailisté.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články