Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Ve Valencii se bude útočit na světové rekordy vytrvalců, Cheptegei zkusí trhnout Bekeleho

Ugandský běžec a mistr světa Joshua Cheptegei ve Valencii zaútočí na letitý rekord Kenenisy Bekeleho na trati 10 000 metrů. Na stejné akci nazvané Den světového rekordu se o zápis do historie pokusí také Etiopanka Letesenbet Gideyová. Jejím cílem je překonání maxima na 5000 metrů, které drží její krajanka Tiruneš Dibabaová. Závod na 5000 metrů žen začne ve 21:30, mužská desítka o dvacet minut později. Přímý přenos sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Joshua Cheptegei
zdroj: Reuters autor: Matthias Hangst

Úřadující světový šampion v běhu na 10 000 metrů Cheptegei už letos Bekelemu jeden rekord sebral. Na srpnovém mítinku Diamantové ligy v Monaku výkonem 12:35,36 vylepšil o takřka dvě sekundy jeho čas na 5000 metrů z Hengela 2004.

Tentokrát bude čtyřiadvacetiletý Uganďan útočit na patnáct let starý Bekeleho čas 26:17,53, žádný jiný rekord na 10 000 metrů nevydržel déle. Cheptegei má osobní rekord z loňského vítězného MS o více než půlminutu horší, ale jeho potenciál je po rekordech na silniční i dráhové pětce někde jinde. V závodě na 10 000 metrů ještě letos nestartoval.

Ve Valencii bude mít podporu vodičů, ale očekává se od nich, že vydrží jen zhruba do šestého kilometru. Pak bude Cheptegeiovi pomáhat jen technologie, která mu bude světlem podél mantinelu udávat rekordní tempo.

Předehrou jeho rekordního pokusu bude útok dvaadvacetileté Gideyové na čas 14:11,15, který na 5000 metrů zaběhla trojnásobná olympijská vítězka Dibabaová v roce 2008 v Oslu. Dva roky starý osobní rekord Gideyové je o dvanáct sekund pomalejší.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články