Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Varhaník se těší na česká oštěpařská esa, na MČR v Plzni chtějí zářit i Vondrová s Juškou

Předseda atletického svazu Libor Varhaník očekává na víkendovém mistrovství České republiky v Plzni zajímavé souboje i kvalitní výkony. Přímo na stadionu ale bude moci mítink sledovat jen zhruba 1400 diváků, protože pořadatelé musí respektovat omezení způsobená koronavirem. Přímý přenos nedělního programu sledujte od 12:30 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Barbora Špotáková
zdroj: AP autor: David J. Phillip

První celonárodní atletický šampionát na dráze se konal v roce 1907 a od té doby byl zrušen jen pětkrát, naposledy v roce 1938. Varhaník je proto rád, že tradice pokračuje i v letošní omezené sezoně, i když se MČR posunulo z konce června na druhý srpnový víkend. "Je jedním z mála pevných bodů v kalendáři atletických závodů letošního roku," ocenil.

Čtyřiapadesátiletý sportovní funkcionář zároveň vyhlíží příběhy, které může špičkový atletický mítink nabídnout. "Osobně se nejvíc těším na ten, jejž by měla psát Bára Špotáková. Je rekordmankou mistrovství, a pokud by se jí podařilo zvítězit, dosáhla by na čtrnáctý titul. Nebude to mít jednoduché, protože konkurence v ženském oštěpu je vysoká."

Vyzývatelkou Špotákové bude úřadující vicemistryně Evropy Nikola Ogrodníková, která je v letošních tabulkách výše než světová rekordmanka.

Je nám líto, video expirovalo.
Vondrová a Juška vyhlíží víkendové MČR

V tyčkařském sektoru bude v obou kategoriích k vidění duel zkušených a mladých závodníků. Svou hlavní disciplínu poběží i na západě Čech dvojnásobná mistryně světa na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová.

Varhaník se těší i na vycházející atletickou hvězdu Ladu Vondrovou, která by se ráda dostala na čtvrtce poprvé v kariéře pod 51 sekund. "Není to vůbec žádná sranda, muselo by se sejít hodně věcí. Ale cítím se dobře a snad to padne," doufá dvacetiletá atletka, jež si letos vylepšila osobní rekord na 51,35, což ji řadí na čtvrté místo světových tabulek. 

Český rekordman v dálce Radek Juška touží po překonání hranice osmi metrů, za kterou se dostal při červnovém Odložilově memoriálu. Tehdejší výkon 803 centimetrů byl jeho prvním osmimetrovým skokem od srpna 2018. "Snažili jsme se naladit tak, aby největší letošní forma byla na mistrovství. Doufám, že to je reálné. Věřím, že to tam padne. Bylo by pěkný zase skočit přes osm metrů," prohlásil Juška.

Omezená kapacita

Organizátoři museli rozdělit závodníky, příznivce a technický personál do několika sektorů, aby se vzájemně nepotkávali. Celkově může být v areálu 2000 lidí.

"Zájem o vstupenky bohužel převyšuje kapacitu, kterou nám hygienická stanice a policie stanovily. Pro oba dny je to zhruba 1400 diváků. Neděli už máme plně vyprodanou," řekl předseda pořádajícího oddílu AK ŠKODA Plzeň Miloslav Plašil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články