Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Varhaník se prezidentem Evropské atletiky nestal, post obhájil Karamarinov

Předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník se nestal prezidentem Evropské atletiky (EA). Pozici obhájil Dobromir Karamarinov. Bulharský funkcionář získal při volbách v Bělehradě 28 hlasů, český kandidát o sedm méně.

Varhaník tím pádem po čtyřech letech opustí vedení EA, v němž byl od roku 2019 jako viceprezident zaměřený na marketing. Tentokrát nekandidoval na tento post, ale pokusil se získat nejvyšší pozici. Chtěl změnit způsob řízení kontinentální federace, zmodernizovat ji a zatraktivnit hlavní události pro diváky i komerční partnery. Většinovou podporu mezi 49 členskými federacemi, které se kongresu při absenci potrestaných Ruska a Běloruska účastní, ale nevybojoval.

"Mrzí mě to, ale výsledek byl velmi těsný. Nicméně složení rady napovídalo, že asi není v této chvíli čas na změny," uvedl Varhaník na svazovém facebooku.

Většinovou podporu mezi 49 členskými federacemi, které se kongresu při absenci potrestaných Ruska a Běloruska účastní, ale nevybojoval. Další čtyři roky bude v čele Evropské atletiky Karamarinov, jenž ji řídí od března 2020. Tehdy jeho předchůdce Svein Arne Hansen utrpěl cévní mozkovou příhodu. O tři měsíce později Hansen ve věku 74 let zemřel. Karamarinov se stal natrvalo prezidentem EA na předloňském mimořádném volebním kongresu v Lausanne, kdy byl jediným kandidátem na vrcholný post. Tentokrát získal mandát na období do roku 2027.

Evropská atletika bude mít poprvé ve třiapadesátileté historii dvě viceprezidentky. I díky tomu, že v zájmu genderové vyváženosti nově musejí být na pozicích prezidenta a tří viceprezidentů alespoň dvě ženy. Post viceprezidentky obhájila Britka Cherry Alexanderová, kterou doplnila dosavadní členka výkonného výboru Karin Grute Movinová ze Švédska. Třetím viceprezidentem je Francouz Jean Gracia. Ve třináctičlenné radě je mimo jiné olympijská vítězka ve skoku do výšky z roku 2008 Belgičanka Tia Hellebautová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články