Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Varhaník: Na ME bude rekordní počet českých atletů, odjíždíme s ambicemi

Praha - Letošního evropského šampionátu v aletice, který hostí nizozemský Amsterdam, se zúčastní 47 českých atletů. Jedná se o rekordní počet účastníků české výpravy, který překoná ME v Göteborgu, kam před šesti lety odjelo 45 českých závodníků. Podle předsedy Českého atletického svazu Libora Varhaníka je počet českých zástupců na mistrovství Evropy uspokojivý, ale nebýt některých zranění, mohlo do Amsterdamu odjet Čechů ještě více. 

Libor Varhaník
zdroj: ČT sport

"Pojede rekordní počet atletů, což mě velice těší. Mohlo to být ale i více, nebýt zranění na poslední chvíli. Všechno to začalo Eliškou Klučinovou. Co se týče Zuzky Hejnové tam to bylo dlouhodobější a trošku očekávané, její vrchol je primárně Rio. Bohužel jsem se těšil také na tři koulaře v sektoru a budou jenom dva kvůli zranění zad Staňka. Taktéž na překážkách Svoboda, na toho jsme se taky těšili, bohužel ho vyřadilo zranění," řekl Varhaník.

Mezi českými atlety, kteří se chystají na evropský šampionát, je i množství mladých sportovců, pro které bude mistrovství v Amsterdamu jednou z prvních velkých atletických akcí. "Já si myslím, že už letos by mladí měli do šampionátu zasáhnout a to výrazně. Já věřím tomu, že například Míša Hrubá, pro kterou to bude asi největší soutěž v té formě, ve které se nachází, má určitě finálové ambice. Jsou tu mladí závodníci, mohl bych jmenovat i další. Musíme být trpěliví. Já věřím, že česká atletika má našlápnuto dobře, jak už bylo řečeno, z počtu 47 lidí se dá vybírat," vysvětlil Varhaník.

Podle předsedy Českého atletického svazu může hrát v Amsterdamu roli více aspektů. "Je to trochu něco jiného, když závodíte velké akci, jako když Míša Hrubá startovala na halovém ME v Praze na zkušené. S tou výkonností, kterou má, její aspirace musí být mnohem vyšší. Ve výšce se může stát cokoliv. Také počasí v Amsterdamu může být jakékoliv," řekl předseda Českého atletického svazu.

Je nám líto, video expirovalo.
Varhaník: Na ME pojede rekordní počet českých atletů

Při tipování počtu medailí, na který by na evropském šampionátu mohli čeští atleti dosáhnout, byl Varhaník opatrný. "Já jsem vždycky velmi střízlivý, co se očekávání týče. Mě by uspokojilo, kdyby všichni zazávodili na úrovni svých maxim. Pokud se ukáže český nebo osobní rekord, tak pevně věřím, že budou vysoko, protože ta jejich sportovní úroveň je vysoká. Jsem v očekávání a pevně věřím, že se to našim atletům povede," popsal naděje Varhaník.

Jednou z českých adeptek na medaili bude po výkonu na Mistrovství republiky oštěpařka Barbora Špotáková. V Táboře hned v první sérii poslala oštěp do vzdálenosti 66,87 metru a dostala se do čela letošních světových tabulek. "Těžko od Báry neočekávat medaili. Kromě jednoho výpadku na loňském mistrovství světa vozila medaile řadu let. Já pevně věřím, že Bára na to naváže. Samozřejmě je to pro ni první letošní zkušenost toho dvojzávodu - kvalifikace a finále. Je to především test na Rio. Je až neuvěřitelné, že od toho březnového zranění se Bára dokázala takhle rychle vrátit. Já bych jí hrozně přál, aby jí ten závod vyšel už v Amsterdamu, ale především v Riu, " vysvětlil Varhaník.

Varhaník o absenci ruských atletů na ME: Přijímám to jako realitu

Jednou ze soupeřek na světových šampionátech byla vždy pro Špotákovou Maria Abakumová z Ruska. Abakumová bude spolu s dalšími ruskými krajany kvůli zákazu v Amsterdamu chybět. "Tak především k Abakumové – já si nemyslím, že by v posledních letech Abakumová patřila k nějakým velkým soupeřkám Báry Špotákové, protože ta její výkonnost šla rapidně dolů. Generálně vzato, našeho fanouška nemůže těšit, že se nebudou moci potkat ti nejlepší s nejlepšími. Na druhou stranu, jsme v situaci, kdy Světová atletická federace po tom, co se v Rusku objevilo, nastavila určitá pravidla a dala určitý čas k tomu, aby došlo k nápravě," vysvětlil Varhaník a dodal, že ruští atleti nedokázali šanci využít.

"Zpráva, která přišla, neprokázala, že by k jakékoliv nápravě došlo. Takže jestli dostali šanci a nevyužili ji, tak já to přijímám jako realitu. My jsme především sport, který má jasně daná pravidla, a jestliže tady striktně dodržujeme to, že někdo ulije start a jede domů nebo třikrát přešlápne ve skoku dalekém a je také bez výsledku, tak si myslím, že pravidla je třeba dodržovat a jestliže byly nastaveny nějaké normy, tak je potřeba je respektovat. A jestliže k tomu nedošlo a nedošlo ani po nějaké výzvě k zlepšení, tak bohužel mistrovství Evropy bude bez ruských atletů."

Atletická sezona má letos díky evropskému šampionátu a olympijských hrách pro sportovce dva vrcholy. Podle Varhaníka záleží především na trenérech, jak se k situaci postaví. "Bezesporu je jednovrcholová sezona jednodušší. Na druhou stranu, olympiáda v Londýně ukázala, že ti atleti, kteří startovali na mistrovství Evropy, pak uspěli na olympiádě. A pokud se na to tréneři dívají touto optikou, tak ten počet těch atletů v Amsterdamu může být rekordní. Myslím si, že trenérská alchymie si s tím poradí," popsal Varhaník.

Evropského šampionátu se za Českou republiku zúčastní i nadějná osmnáctiletá překážkářka Tereza Vokálová. "Ten čas Terky v Táboře na mistrovství republiky nás všechny okouzlil. To byl úžasný závod a já jí přeju, aby se jí ta její první velká akce vydařila. Těšil jsem se, že v té disciplíně budeme mít plně zastoupení, to znamená že tam bude jak Zuzka, Denisa, tak Terka, což by jí svým způsobem určitě pomohlo. Bohužel tam bude sama," vysvětlil české obsazení v Amsterdamu Varhaník. "Nicméně je to právě o té nastupující generaci, aby dostala příležitost. Má velkou atletickou budoucnost a já jí přeju, aby ji využila, " dodal Varhaník. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články