Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vadlejch: Technika a mentalita jsou nejvíc. Paříž? Pořád je kam mířit

Oštěpař Jakub Vadlejch prožívá Vánoce v rodinném kruhu. Trojnásobný vítěz Diamantové ligy si do nového roku přeje hlavně zdraví, aby mohl usilovat o úspěch na olympijských hrách v Paříži. "Na každý velký závod se připravuju tak, že chci mít na nejlepší umístění. Je fakt, že od stříbra z Tokia jsem měl na všech velkých akcích medaili. To mě zavazuje," řekl v rozhovoru pro ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Jakub Vadlejch

"Za mě jsou vánoční svátky jedním z nejkrásnějších časů v roce. Užívám si klid a pohodlí, které je celkově cítit ve vzduchu," uvedl Vadlejch. "Mám je spojené hlavně s rodinou, s níž se snažím být co nejvíce. Teď mám i svou rodinu a také malou dcerku," uvedl.

Třiatřicetiletý rodák z Prahy a bronzový medailista z letošního mistrovství světa si přeje do nového roku sobě i ostatním zdraví. "Každý sportovec by vám řekl, že tohle je na prvním místě. Když není zdraví, není ani nic jiného. Bez něj nemáte šanci předvést své maximum," uvedl Valdejch.

Od roku 2009 hodil vždy přes osmdesát metrů. Co musí člověk udělat pro to, aby měl takto konstantní formu? "Je to opravdu o dřině. Jestli si někdo myslí, že na sobě nemusí pracovat, a to neustále, tak se mýlí. Je to dřina, dřina a dřina."

"Spousta lidí si řekne, že to váží jen osm set gramů, to bych zahodil přes celý stadion. Ale tím, jak je to dlouhé, musí se přesně trefit do osy, aby to někam letělo. Technika je samozřejmě úplně to nejvíc. A mentální síla. Je to o cítění oštěpu, je to skloubení neběhové rychlosti a toho jednoho momentu. Každý si musí najít tu svou techniku a já ji také hledám," přiznal Vadlejch.

Podmínky jako vítr, počasí, zda prší či neprší, všechno podle něj hraje roli. "Jakožto pravák mám rád vítr zprava do zad a pak teplo. Čím jsem starší, tím se snažím házet na trénincích kvalitněji. Snažím se být co nejdříve připravený a pak hodně kvalitních hodů je třeba deset. Když jsem byl mladší, mlátil jsem do toho, ale výsledek to nemělo," uvedl vítěz Diamantové ligy.

Dlouholetý český reprezentant vyhlíží v příštím roce čtvrtou účast na olympijských hrách. V Paříži bude obhajovat předloňské stříbro z Tokia. "Ideální by bylo předvést maximum právě na té nejvyšší akci, kterou je olympiáda. Máme ale i mistrovství Evropy v Římě, kde by to mohlo být také pěkné. Z něj mám dosud nejlépe stříbro. Pořád je kam mířit a už se na to těším," dodal svěřenec světového rekordmana Jana Železného.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články