Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vadlejch před Odložilovým memoriálem: Začátek sezony mám snový

Jakub Vadlejch vyhrál Memoriál Josefa Odložila již pětkrát. Přidá na začátku příštího týdne šesté vítězství? Soudě dle začátku sezony na to forma je. Přímý přenos Odložilova memoriálu sledujte v pondělí od 18:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Vadlejch je v úvodu sezony ve výborné formě. Při triumfu na závodech v Jihoafrické republice i druhém místě na Diamantové lize v Dauhá hodil přes 88 metrů. "Mám snový začátek sezony. Loni jsem měl sice hozeno 90, ale druhý závod jsem měl 83 metrů. Teď mám dva závody za 88 metrů. Ze dvanácti pokusů jsem ještě nehodil pod 83 metrů. To nevím, jestli se mi někdy takhle povedlo ve dvou závodech za sebou," pochvaloval si.

V Dauhá, kde loni poprvé v životě překonal devadesátimetrovou hranici, navíc tentokrát nebyly tak dobré podmínky. "Vítr foukal stejně, ale sektor byl opačně. Takže ta série byla do extrémně špatných podmínek," přiblížil. Na Julisce by se ale něco podobného opakovat nemělo.

Pořadatelé plánují vytyčit oba sektory a teprve několik hodin před závodem se závodníci rozhodnou, odkud budou chtít házet. Konečné slovo bude mít Vadlejch a jeho trenér Jan Železný. "Takový servis se moc nestává. Na Diamantových ligách vůbec, tam to řídí televize. Spíš v severských zemích, kde je dlouhá historie v hodu oštěpem, jsou pro to zvyklí udělat maximum, protože všichni chtějí vidět skvělé výkony," řekl medailista z loňského MS i ME.

Účast na Odložilově memoriálu, který je bronzovým mítinkem Kontinentální tour, Vadlejch upřednostnil před nedělním "zlatým" závodem v Hengelu. Mohl by překonat rekord mítinku 90,56 metru, který drží 23 let světový rekordman Železný? "Na těch 90 metrů musí mít člověk i podmínky," poznamenal Vadlejch.

Druhý rok za sebou absolvoval zimní přípravu bez zranění. V tréninku si dělá osobní rekordy nejen v oštěpu, ale i ve skokanských a silových parametrech. To ale neznamená, že musí oštěp letět daleko. "Občas je to tak, že čím je člověk silnější, skočnější, rychlejší, tak je těžší to skloubit. Všechny síly se rozcházejí a my je potřebujeme spojit a trefit do ideálního bodu," poznamenal. Cítí ale, že má aktuálně formu na daleké hody. "Vím, že jsou ve mně obrovské metry. Když to chytím, ideálně ve finále mistrovství věta, tak se můžu měřit se všemi a můžu i vyhrát," dodal Vadlejch.

Vedle Vadlejcha budou největšími domácími hvězdami Odložilova memoriálu koulař Tomáš Staněk, dálkař Radek Juška a oštěpařka Nikola Ogrodníková. Plánovaný start musela zrušit tyčkařka Amálie Švábíková, bronzová medailistka z halového ME si poranila kotník. Hlavní program začne v 17 hodin. Vstup je zdarma.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články