Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

V souboji dvou Mutaiů padl rekord Newyorského maratonu

New York - Slavný Newyorský maraton vyhrál keňský běžec Geoffrey Mutai, jenž časem 2:05:06 výrazně překonal traťový rekord. Deset let starý výkon Etiopana Tesfaye Jifara vylepšil o dvě minuty a 37 sekund. Třicetiletý vytrvalec si připsal druhý cenný triumf v letošním roce. V dubnu ovládl také prestižní závod v Bostonu, kde dokonce zaběhl nejrychlejší maraton historie za 2:03:02. Kvůli profilu trati však jeho výkon nemohl být uznán za světový rekord.

Cílem v Central Parku proběhl s náskokem minuty a 22 sekund před jmenovcem Emmanuelem Mutaiem, letošním vítězem maratonu v Londýně. Tomu stačilo druhé místo k tomu, aby vyhrál dvouleté hodnocení světového seriálu na takzvaných maratonských majorech WMM a získal bonus půl milionu dolarů. Pod dosavadní traťový rekord se dostal i třetí Etiopan Tsegaye Kebede (2:07:14). 

Vítězný Mutai získal prémii 130 000 dolarů za první místo a dalších 70 000 dolarů za dosažený čas. "Na rekord jsem nemyslel. Až na poslední chvíli jsem za to trochu vzal. Nejdříve jsme spolupracovali a pak byl čas přitlačit. Snažil jsem se běžet podle svého," uvedl Keňan.

Závod žen vyhrála Etiopanka Firehiwot Dadová v čase 2:23:15, kterým zaostala za traťovým rekordem téměř o minutu. Cílem proběhla o čtyři sekundy před krajankou Buzunesh Debaovou, která žije a trénuje v New Yorku.

Třetí skončila letošní vítězka z Londýna Keňanka Mary Keitanyová, která si v průběhu závodu vytvořila náskok bezmála dvě a půl minuty, ale v závěru jí došly síly. Za Dadovou nakonec zaostala o 23 sekund. "Běžela ze začátku tak rychle, že jsem si vůbec nedokázala představit, že bych ji mohla ještě dohnat," řekla Keitanyová, která inkasovala celkem       170 000 dolarů. Závodu se zúčastnilo 47 000 běžců.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články