Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

V sobotu odstartuje pražská Grand Prix, favority budou Keňané

Praha – Letošnímu ročníku Grand Prix, závodu na deset kilometrů centrem Prahy, by měli vládnout Keňané. Organizátoři dokonce očekávají atakování rekordu závodu. O překonání maxima z roku 2014 se budou snažit především Daniel Chebii a Patrick Makau. V ženské kategorii favorizují Voloah Jepchumbaovou. Na startu diváci uvidí také chodkyni Anežku Drahotovou, naopak chybět bude původně avizovaná Eva Vrabcová-Nývltová, která již ukončila sezonu. 

Daniel Chebii
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Rekord pražského závodu drží od roku 2014 Geoffrey Ronoh výkonem 27:28 minuty. Chebii je pouze o sedm sekund pomalejší. V Praze bude útočit po výhrách z let 2013 a 2015 na zlatý hattrick. Bývalý maratonský rekordman Makau má osobní rekord dokonce ještě o sekundu rychlejší.

Jepchumbaová se vrací do Prahy po půl roce, neboť v dubnu vyhrála Pražský půlmaraton a letos je na desetikilometrové trati nejrychlejší ženou sezony. Její osobní rekord má právě z mezičasu při půlmaratonu hodnotu 30:29 minuty, světový rekord Pauly Radcliffové je přitom jen o osmnáct sekund rychlejší. Její největší soupeřkou by měla být Gladys Cheronová.

Ženský traťový rekord má hodnotu 30:55 minuty a drží ho z loňska Peres Jepchirchirová rovněž z Keni. Osmá maratonkyně z ME v Amsterdamu Vrabcová-Nývltová měla být favoritkou, ale po náročné sezoně s vrcholem na olympijských hrách dala přednost odpočinku před další atletickou sezonou.

Je nám líto, video expirovalo.
Drahotové odpadla před závodem na 10 km největší soupeřka

Do běžeckých závodů se od chodeckých vrací olympionička Drahotová, chybět nebude ani dráhová specialistka Kristiina Mäki či dlouholetá reprezentantka Petra Kamínková. Na silnici si z dráhy odskočí také mílařka Tereza Čapková.

Hlavní závod Grand Prix odstartuje v sobotu v 19:30 na náměstí Republiky a zúčastní se ho 7500 běžců. Doprovodný běh na poloviční distanci bude mít start o hodinu dříve a poběží ho 2500 žen.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články