Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

V Praze se běžely superrychlé půlmaratony. Jepchirchirová má světový rekord

Příslib historických maxim se naplnil. Keňanka Peres Jepchirchirová v Praze na Letné zaběhla v exkluzivním běhu Prague 21,1 km půlmaratonský světový rekord v ryze ženském závodě. Vylepšila ho o 37 sekund na 1:05:34. Její krajan Kibiwott Kandie běžel tuto trať letos nejrychleji a časem 58:37 se zařadil na páté místo redukovaných historických tabulek.

Peres Jepchirchirová slaví v Praze historické maximum
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Pořadatelé mimořádného půlmaratonu RunCzech určeného výhradně pro elitní běžce stanovili jako ženskou metu výkon 1:06:11 Etiopanky Netsanet Gudetaové z předloňského závodu ve Valencii.

Šestadvacetiletá Jepchirchirová v polovině závodu atakovala i absolutní rekord 1:04:31 Etiopanky Ababel Yesanehové. "Myslela jsem na čas pod 1:05," svěřila se běžkyně s osobním rekordem 1:05:06.

Pak trochu zpomalila, ale ryze ženský rekord překonala o více než půlminutu, a to prakticky v sólovém závodě, protože od soupeřek se odpoutala už zhruba na sedmém kilometru. I s tímto časem nakonec byla více než spokojená. "Jsem strašně šťastná a hrdá. Bylo těžké běžet tak dlouho sama," doplnila.

V Praze padl půlmaratonský světový rekord podruhé. V roce 2017 v tradičním jarním závodě ulicemi české metropole stanovila Keňanka Joyciline Jepkosgeiová tehdejší historické maximum na 1:04:52.

Nejrychlejší půlmaraton na českém území

Mužský závod se běžel později a za vyšší teploty. Pole složené z elitních Keňanů se podobně jako v případě žen poměrně brzy roztrhalo. Čtyřiadvacetiletý Kandie běžel osamoceně v čele od poloviny závodu. Atakoval hranici 58:30, po jejímž překonání toužili pořadatelé. Nakonec zůstal sedm sekund nad ní, ale vylepšil si osobní rekord z únorového vítězného půlmaratonu v Rás al-Chajma o 21 sekund.

Rychlejší půlmaraton se v Praze ani jinde v Česku dosud neběžel. Traťovým rekordem tradičního jarního půlmaratonu RunCzech je výkon 58:47 Etiopana Atsedua Tsegaye z roku 2012.

Výsledky půlmaratonu RunCzech v Praze

Muži: 1. Kandie 58:37, 2. Kiplimo Kimaiyo 59:56, 3. Kipruto (všichni Keňa) 1:00:06.

Ženy: 1. Jepchirchirová 1:05:34 - světový rekord v čistě ženském závodě, 2. Jepletingová 1:07:07, 3. Jepchumbaová Kimeliová (všechny Keňa) 1:07:14.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články