Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

V létě jsem nevěděl, co v kruhu dělám. Ustálila se mi technika, chválí si Staněk

Praha – Před blížícím se halovým Mistrovstvím Evropy v atletice se zdá, že čeští koulaři načasovali formu na domácí šampionát ideálně. Nominaci má splněnou pět sportovců, startovat však budou moci pouze tři z nich. A zatím to vypadá, že jedním bude i Tomáš Staněk, který dokonce drží páté místo světových tabulek nejlepších výkonů v hale.

Je nám líto, video expirovalo.
Staněk: I nepovedeným hodem dokážu hodit přes dvacet

Staněk hned na začátku halové sezony dvakrát posunul světové tabulky na 20 metrů a 70 centimetrů a posléze na 20,78. V žádném ze svých čtyř startů neskončil na horším než třetím místě a v pořadí nejlepších Evropanů halové sezóny mu patří momentálně druhé místo za Srbem Kolašinacem.

"Ustálila se mi technika," pochvaluje si Staněk. "V létě jsem ani pořádně nevěděl, co v tom kruhu dělám. To bylo ještě zmatené. Teď už začínám cítit, kdy pořádně zabrat a kdy být naopak uvolněný," pochvaluje si změnu, kterou v posledním roce urazil.

"Minulý rok jsem býval nervózní. Jak jsem neměl vyladěnou techniku a každý pokus byl jiný, tak jsem nevěděl, co od toho čekat. Ale teď už moc nejsem. Vím, že i nepovedeným hodem dokážu hodit za dvacet. Cítím se klidnější," říká.

Přes to všechno ještě nemá domácí halový šampionát zaručený. "Jistotu by měl mít mistr republiky Jan Marcell za finálovou účast v Curychu a člověk s nejdelším výkonem sezony, což jsem zatím já, ale nemusí to tak zůstat," je si vědom. Navíc šanci nevzdávají ani Ladislav Prášil, Martin Stašek nebo Vladislav Tuláček, kteří všichni nominační kritéria splnili.

"Ono je důležité připomenout, že limit je trochu nižší, protože se šampionát koná u nás," upozorňuje Staněk. "Kdyby byl jako v Curychu, tak by nás tolik nebylo. Ale stejně patříme mezi koulařské velmoci," těší ho. Všemu prý pomáhá zdravá konkurence v týmu.

Přímo na závodištích se bude spoléhat pouze na svou techniku a um. "Jediným talismanem je dobře se najíst, vyspat a projít před závodem. A pak doufat, že to vyjde" dodal Staněk.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články