Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

V lednu nemohl chodit. Po přípravě v Keni Holuša hlásí: Úplně jsem lítal

První den letošního roku nemohl Jakub Holuša skoro ani chodit, ale teď hledí do atletické sezony s nadějí. Halový mistr Evropy v běhu na 1500 metrů z roku 2015 z Prahy léčil v zimě únavovou zlomeninu a zánět kyčle, s tréninkem začínal pomalu během března, ale už má za sebou vydařené soustředění v Keni a chystá se na Memoriál Josefa Odložila v Praze. Přímý přenos sledujte v pondělí od 18:00 na ČT sport nebo webu ctsport.cz.

Jakub Holuša na Memoriálu Josefa Odložila
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

"Sezona je specifická, dlouhá a cílem je zůstat koncentrovaný celý rok, neunáhlit se, a když se vše podaří, tak běžet finále mistrovství světa," řekl držitel českého rekordu 3:32,49 minuty.

Je rád, že je zpět v plném zápřahu a běhá bez omezení. Den po Silvestrovském běhu v rakouském Peuerbachu to tak nebylo. "Prvního (ledna) jsem nemohl chodit," vzpomínal na silnou bolest. Přesto běhal dál. Od narození má špatné kyčle a při nadměrné zátěži se vytvoří zánět, který už několikrát léčil a vždy běhal přes bolest. "To jsem já. Blázen, který dokáže i přes bolest fungovat, ale doplatil jsem na to. Kyčle to nevydržela a v pouzdře praskla. Dorasoval jsem to," konstatoval Holuša.

Na pravou nohu, která dostává na atletickém oválu více zabrat, kulhal i při chůzi. Skoro dva měsíce měl klid a bral protizánětlivé léky. "Taky jsem chodil na silný magnet, ten hodně pomohl," řekl. Na tři týdny raději zmizel za kamarády do Španělska a na přehradě Ebro se snažil přijít na jiné myšlenky v rybářském kempu Buena Vista. "Nemyslel jsem na běhání, zahojilo se to a jedeme dál," usmál se.

S běháním začal v březnu. Zprvu si šel opakovaně zaklusat čtyři kilometry a další den odpočíval. "De facto jsem začínal jak amatér, jako dítě. Pak jsem to zvýšil na šest, osm kilometrů a koncem března běhal každý den. První dva týdny byly zahřívací a poté jsem skočil normálně do tréninku," líčil Holuša.

Nyní už se cítí fyzicky dobře, ale ještě se nedostal na závodní váhu 70 až 72 kilogramů. "Mám tři čtyři kila navíc, a když chcete běžet český rekord, tak musí být vše tip ťop," podotkl.

V dubnu strávil šestnáct dnů v Portugalsku a nyní se vrátil do Česka po měsíci a půl v Keni, odkud musel v lednu kvůli bolesti odjet. "Měl jsem s Keňou nevyřízené účty. Chtěl jsem se tam vrátit jako Holuša, co dře jako kůň a využije efekt nadmořské výšky. A to se povedlo a neskutečně jsem si to užil. Je to tam úplně boží, nejradši bych se tam vrátil hned teď. Podmínky pro běh jsou tam nejlepší na světě, bezesporu. Ať si každý tvrdí, co chce, lepší podmínky nejsou," uvedl.

Po tréninku z nadmořské výšky okolo 2400 metrů se cítí v nížině lehce. "V životě jsem nezažil takový efekt. Nechyběl mi kyslík, úplně jsem lítal," prohlásil s nadějemi před pondělním Memoriálem Josefa Odložila, kde absolvuje první atletický mítink po více než devíti měsících. Pak plánuje start v Oslu a v Ostravě na Zlaté tretře.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články