Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

V Kladně se představí hvězdní desetibojaři. Nechybí Clay ani Šebrle

Kladno - Na desetiboj do Kladna nepřijede nejlepší závodník loňské sezony a mistr světa z Berlína Američan Trey Hardee, který se nedávno v Götzisu zranil, vinou zdravotních potíží bude chybět i Bělorus Andrej Kravčenko. Přesto bude mít vícebojařská soutěž dnes a zítr silný náboj. Postarají se o něj světový rekordman Roman Šebrle a Američan Bryan Clay, olympijský vítěz z Pekingu, který do Kladna zavítá poprvé. Za světový rekord vypsali organizátoři prémii 50 000 dolarů. Závod bude moderovat bývalý desetibojař a druhý nejkrásnější muž světa Josef Karas. Přímé přenosy odvysílá ČT4 a zpravodajský web ČT24.

Dosud se účast v Kladně Clayovi nehodila do programu sezony, ale tentokrát ho organizátoři přilákali i proto, že mítink se bude poprvé konat jako součást seriálu IAAF World Combined Challenge. "Samozřejmě to hrálo roli, protože za sezonu zvládnu jen pár vícebojů," řekl Clay. Včetně něj je ve startovní listině dvanáct desetibojařů s osobním rekordem nad 8 000 bodů.

O přední pozice by měli bojovat Kazach Dmitrij Karpov, Jamajčan Maurice Smith, Ukrajinec Oleksej Kasjanov nebo Rus Alexej Drozdov. Mezi ženami má šest sedmibojařek včetně Elišky Klučinové osobní maximum nad 6000 bodů. O medaile se nejspíš poperou Ukrajinky Hanna Melničenková a Ludmila Josypenková s polskou vícebojařkou Karolinou Tyminskou. Kvůli špatné formě nepřijede olympijská vítězka Natalia Dobryňská ani Britka Jessica Ennisová, mistryně světa a vítězka z Götzisu, o niž pořadatelé usilovali.

Je nám líto, video expirovalo.
Před desetibojařským mítinkem v Kladně

V letošní sezoně se hovoří o Clayově velké formě, díky níž by mohl atakovat světový rekord. V Götzisu vyhrál výkonem 8 483 bodů, ale v krajně nepříznivých podmínkách. Sám však není schopen říct, jestli Šebrleho součet 9 026 bodů bude schopen atakovat. "Je to vynikající výkon a muselo by se sejít úplně všechno skvěle, aby se to podařilo. Já se na to radši snažím vůbec nemyslet," řekl Clay.

Desetibojaři si našli čas i na grilování

Dojel do obchodu, nakoupil hromadu masa na grilování. I tak se připravoval na mezinárodní vícebojařský mítink v Kladně světový rekordman Roman Šebrle. Ví, že pravděpodobně už nikdy nebude atakovat rekordní součty a zlaté medaile, a tak se desetibojem hlavně baví. V Lysolajích bylo v závěru víkendu veselo. Vedle barbecue se debatovalo o atletice a hrál fotbal. "Dali jsme si trochu masa, vůbec jsme nepili, zacvičili jsme si na hrazdě, zakopali do míče a šli jsme domů. Bylo to dobrý, líbilo se mi to," prohodil Šebrle.

Roman Šebrle:

"Mám rád Bryana, ale ten svěťák ještě o trochu víc."

Šebrle stejně jako Hardee nedokončil mítink v Götzisu, ale jen kvůli prevenci svalového zranění. "Doufám, že problém odezněl," řekl. Chybí mu ale trénink, o který kvůli odpočinku přišel. "Všechno jsem to jen lechtal, není to ideální směrem k bodovému zisku, ale cíl mám jednoznačný, dokončit zdravý," poznamenal. Jeho cílem je totiž mistrovství Evropy v červenci v Barceloně. "Protože když si tady něco udělám, tak je to špatně. Kdybych cítil, že to bude problém, tak bych odstoupil i tady a požádal o divokou kartu," plánoval.

Vícebojařský mítink v Kladně
zdroj: ČTK autor: Stanislav Peška
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články