Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

V Karlových Varech odstartuje půlmaraton, Vrabcová Nývltová chce útočit na český rekord

Favority půlmaratonu v Karlových Varech jsou česká běžkyně Eva Vrabcová Nývltová a ukrajinský olympionik Serhij Lebiď. Vrabcová Nývltová, která v dubnu překonala národní rekord v půlmaratonu, bude chtít zaútočit i na nejlepší český čas na karlovarské trati. Karlovarský půlmaraton je letos součástí projektu EuroHeroes, obejde se tak poprvé bez účasti afrických atletů. Přímý přenos půlmaratonu vysílá živě od 17:20 web ctsport.cz a od 18:00 také ČT sport.

Eva Vrabcová-Nývltová
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Je to pro mě hrozně zvláštní, protože RunCzech závody jsou opravdu velké a je to pro mě obrovská zkušenost vstupovat do toho závodu zase z jiné pozice. Přece jen když vím, že tu nejsou afričtí běžci, tak ten tlak je menší. Být teď favoritka je opravdu zvláštní," řekla Vrabcová Nývltová, která v dubnu na půlmaratonu v Praze časem 1:11:01 překonala 24 let starý národní rekord.

Držitelkou českého traťového maxima v Karlových Varech je Ivana Sekyrová, která v roce 2013 zaběhla čas 1:17:31. Sekyrová se na start postaví i letos, z domácích atletek poběží například také Petra Kamínková. Favoritem mezi českými muži bude Ondřej Fejfar. Vloni padly rekordy závodu v kategorii mužů i žen, nejrychleji karlovarský půlmaraton zdolal Wilfred Kimitei z Keni (1:00:54).

Mezi ženami byla nejlepší keňská vytrvalkyně Yvonne Jelagatová s časem 1:08:19. Letos se kvůli rekonstrukci Doubského mostu poběží po upravené trase, která běžce zavede více do centra města. Vedle elitních atletů se závodu zúčastní také 4000 amatérských běžců z 47 zemí. Šestý ročník závodu, který má od roku 2016 zlatou známku kvality mezinárodní atletické federace IAAF, startuje v sobotu v 17:30.

Návštěvníci Karlových Varů by měli počítat s tím, že centrum města po celé trase závodu bude uzavřeno pro vjezd. Podrobné informace o závodě i dopravních omezeních jsou k dispozici na webových stránkách RunCzech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články