Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

V exhibici na dálku triumfovala tyčkařka Stefanídiová. Skákalo se na dvou kontinentech

Olympijská vítězka Ekaterini Stefanídiová z Řecka ovládla exhibiční souboj elitních tyčkařek, který se odehrál na dálku na dvou kontinentech. Na svém tréninkovém stadionu v Aténách třicetiletá exmistryně světa za půl hodiny předvedla 34 úspěšných skoků přes laťku ve výšce 400 centimetrů. V on-line souboji porazila obě zámořské soupeřky, dvojnásobnou halovou mistryni USA Katie Nageotteovou (30 úspěšných skoků) a vítězku Her Commonwealthu Alyshu Newmanovou z Kanady (21).

Ekaterini Stefanídiová
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Slocum

Duel tyčkařek navázal na takzvanou zahradní výzvu, při které nedávno změřili síly muži a v níž se o prvenství podělili švédský světový rekordman Armand Duplantis a jeho předchůdce Renaud Lavillenie z Francie. Oba předvedli za půl hodiny 36 skoků přes pět metrů, Američan Sam Kendricks měl 26 úspěšných pokusů.

Stefanídiová skákala v řecké metropoli, loňská vítězka a rekordmanka Pražské tyčky Nageotteová v Mariettě v americkém státu Georgia a kanadská rekordmanka Newmanová v Boltonu v kanadském Ontariu. Podle propočtů by pětimetrové výšce pro muže odpovídalo v ženském závodu zhruba 385 centimetrů, ale pro přehlednost tyčkařky zaokrouhlily výšku na čtyři metry. I to se nakonec projevilo na celkové porážce ženského tria s muži na počet zdařilých skoků v poměru 85:98.

Je nám líto, video expirovalo.
V tyčkařské exhibici na dálku kralovala Stefanídiová

V polovině soutěže ale tyčkařky ještě držely s muži virtuálně remízu se 47 úspěchy a sama Stefanídiová s 19 povedenými pokusy dokonce nad Duplantisem a spol. vedla. "Hrozně mě to bavilo. Po první polovině jsem byla nadšená a říkala si, že si můžu dovolit i o dva skoky polevit a přesto s klukama neprohraju. Pak jsem ale dvakrát shodila. Bylo horko a potily se mi ruce, takže to ztěžovalo úchop," konstatovala Stefanídiová.

Formát soutěže označila za skvělý nápad a ideální způsob tréninku, kdy člověk v psychicky náročné disciplíně musí vypnout mozek a jen cílit na laťku. A klidně by se takto utkala s vítězi mužského závodu Duplantisem a Lavilleniem. "Ale až za tři týdny, až se dám dohromady," řekla vyčerpaně, ale s úsměvem. Upozornila, že muži skákali na výšce zhruba 120 cm pod svými osobními rekordy, zatímco u žen to bylo jen 90 cm. "Takže bychom museli upravit výšku. Ale ano, dejte mi tři týdny a půjdu do toho," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články