Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

V Dauhá startuje Diamantová liga, bez Bolta i Hejnové

Dauhá - S novým systémem bodování a s mítinkem poprvé v historii v Africe začne v Dauhá nový ročník prestižního atletického seriálu Diamantová liga. Na startu nakonec bude chybět i dvojnásobná mistryně světa Zuzana Hejnová. Česká překážkářská šampionka měla absolvovat svůj první závod v sezoně, na nějž do Kataru odletěla přímo ze soustředění v Africe. Kvůli bolavé achilovce se ale nakonec ze závodu odhlásila.

V loňském roce se z celkového prvenství z českých atletů radovaly právě Hejnová a oštěpařka Barbora Špotáková, jež však start do sezony rovněž odložila, neboť si na soustředění na Kanárských ostrovech zlomila při tenisu zánártní kůstku na malíčku pravé nohy.

Hodnocení Diamantové ligy:

Místo dosavadních tří medailistů získá od letošní sezony body v každé disciplíně šest nejlepších atletů. Podle dosavadního systému získali atleti 4, 2 a 1 bod, nově obdrží vítěz 10 bodů a dalším v pořadí bude náležet 6, 4, 3, 2 a 1 bod. Po čtrnácti mítincích rozhodne bodový součet o celkových vítězích, přičemž ve finále budou body dvojnásobné.

Diamantová liga zavítá poprvé do Afriky. Marocká metropole Rabat nahradila v kalendáři New York a uspořádá v pořadí třetí mítink v neděli 22. května. V dosavadní šestileté historii se Diamantová liga konala jen v Evropě, Asii a Severní Americe.

Je nám líto, video expirovalo.
Diamantová liga odstartuje v Dauhá bez české účasti

Usain Bolt začne sezonu nejkratším sprintem až 14. května na Kajmanských ostrovech a pak poběží stovku 20. května na Zlaté tretře v Ostravě. Nejnabitější disciplínou tak v Dauhá budou krátké překážky, kde má hned pět mužů osobní rekord pod magickou hranicí 13 sekund.

Na ženské stovce si to rozdají o vítězství Jamajčanka Veronica Campbellová-Brownová, Američanka Tori Bowieová a nejrychlejší Evropanka Dafne Schippersová z Nizozemska.

Čtyřstovku poběží Američan LaShawn Merritt, do výšky bude poprvé v sezoně skákat Mutaz Essa Baršim z Kataru a do osmistovky nastoupí Caster Semenyaová, která letos zvládla dvě kola už za 1:58,45.

Diamantová liga vyvrcholí čtrnáctým mítinkem 9. září v Bruselu. Vítězové jednotlivých disciplín  16 mužů a 16 žen  obdrží diamant a prémii 40 tisíc dolarů. Finále uspořádají v září opět Curych a Brusel, po srpnových olympijských hrách v Riu se uskuteční ještě čtyři mítinky.

Kalendář Diamantové ligy 2016:

6. května - Dauhá
14. května - Šanghaj
22. května - Rabat
28. května - Eugene
2. června - Řím
5. června - Birmingham
9. června - Oslo
16. června - Stockholm
15. července - Monako
22.-23. července - Londýn
25. srpna - Lausanne
27. srpna - Paříž
1. září - Curych
9. září - Brusel

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články