Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V Americe padl světový rekord v tyčce, postarala se o něj Suhrová

Albuquerque – V Göteborgu zápolili tyčkaři o medaile z halového mistrovství Evropy, světový rekord však mezitím padl ve Spojených státech. Postarala se o něj Američanka Jennifer Suhrová, když v Albuquerque v Novém Mexiku během mistrovství USA překonala laťku ve výšce 502 centimetrů. Olympijská šampionka z Londýna se přes pět metrů dostala na první pokus a o jeden centimetr překonala předchozí halové maximum Rusky Jeleny Isinbajevové z loňského února ve Stockholmu. 

Jennifer Suhrová
zdroj: Isifa/EPA

Po národním rekordu se rozhodla zaútočit i na rekord světový a 502 cm skočila také napoprvé, stejně jako všechny předchozí výšky. Laťku si pak nechala nastavit na 507, aby atakovala vůbec nejlepší výkon Isinbajevové, ale všechny tři pokusy byly neúspěšné.

"Jsem ve skvělé formě. Věděla jsem, že se mi může povést něco velkého," řekla Suhrová, bývalá basketbalistka. Američanka se radovala z překonání "mentální bariéry", jak označila hranici pěti metrů. Titul národní halové šampionky získala v sobotu už posedmé.

Dlouholeté tyčkařské královně Isinbajevové zůstal světový rekord pod otevřeným nebem, výkonem 506 cm ho vytvořila v Curychu 2009. Suhrová zatím venku dokázala skočit 492. V hale už však ruskou rivalku překonala a loni v srpnu v Londýně ji připravila také o třetí olympijské zlato. Obě by měly svést další bitvu v srpnu na mistrovství světa v Moskvě. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články