Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Utrpení ze Sevilly je pryč, Vrabcová cítí pohodu. Homoláč chce osobní rekord

Úspěch v Praze jako náplast na propadák v Seville i jako potvrzení stoupající výkonnosti. Tak přední tuzemští vytrvalci chápou start na Pražském půlmaratonu. Pro Evu Vrabcovou Nývltovou, která neuspěla na světovém šampionátu v Seville, platí první alternativa, pro Jiřího Homoláče ta druhá. Závod můžete sledovat živě na ČT sport nebo na webu ctsport.cz od 09:50.

Eva Vrabcová-Nývltová
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Homoláč si chce zlepšit osobní rekord a věří, že mu pod 63 minut pomůže spolupráce s dalšími Evropany. Někdejší úspěšná běžkyně na lyžích Vrabcová Nývltová předloni v Praze časem 1:11:06 zaostala jen čtyři sekundy za českým rekordem Aleny Peterkové z roku 1994. Ve Valencii ale běžela téměř o dvě minuty pomaleji. "To bylo hodně špatné, opravdu jsem si to protrpěla," vrátila se ke čtrnáct dnů starému neúspěchu.  

V Seville neměla moc prostoru na rozcvičení a první kilometr běžela pod tři minuty, což je na hranici jejího osobního rekordu na pět kilometrů. "Takže jsem si připadala jak auto startující z nuly na sto. Jako že vstanu z postele a najednou mám něco běžet. Na pátém kilometru jsem myslela, že to ani nedoběhnu, takže jsem si to protrpěla," vyprávěla.  

S Martinem Vrabcem, manželem a trenérem v jedné osobě, zařadila do přípravy víc rychlosti a věří, že se to projeví pozitivně a vrátí se jí pohoda, jakou při běhání zažívala v uplynulých letech. "Teď se cítím v pohodě. Doufám, že se mi vrátí ta radost."  

Je nám líto, video expirovalo.
Mirovský: Příprava trasy půlmaratonu je umění možného

Zato Homoláč z Valencie odjížděl s pozitivními pocity. Bezprostředně po návratu ze soustředění v Keni časem 1:03:45 v nevlídném počasí zaostal jen o 22 sekund za osobním rekordem z loňského závodu v Praze. "Zaběhl jsem svůj druhý nejlepší čas, na ty podmínky to bylo dobré," řekl.  

Jeho osobní rekord 1:03:23 je nejlepším českým časem Pražského půlmaratonu. "Trenér Róbert Štefko mi ale říkal, že jsem překonal jeho český čas, ale když měl ještě slovenské občanství, tak zaběhl čas 63:01. Doufám, že to vylepším. Aspoň o dvě vteřiny," konstatoval Homoláč.  Chystá se spolupracovat mimo jiné se Španělem Javierem Guerrou, který má osobní rekord pod 62 minut. "Už jsme si psali v týdnu, jaké plánuje tempo. Jsou tady další dobří Evropané, takže doufám, že vytvoříme skupinku o pěti až šesti lidech a snad se pod 63 minut dostaneme," dodal Homoláč.

Při neúčasti Joyciline Jepkosgeiové, která loni v Praze zaběhla světový rekord 1:04:52 a na podzim ho ještě o sekundu vylepšila, se mezi ženami očekává souboj dalších Keňanek Caroline Kipkiruiové a Joan Mellyové, které si na začátku sezony dostaly osobní rekordy hluboko pod hodinu a šest minut. Kipkiruiová se časem 1:05:07 z únorového půlmaratonu ve Spojených arabských emirátech dostala na páté místo historických tabulek.  

Mezi muži je šestice afrických běžců s osobními rekordy pod hodinu. Mimo jiné Etiopan Atsedu Tsegay, který drží traťový rekord závodu 58:47 z roku 2012.  K této skupině se bude chtít přiblížit keňský vítěz loňské desítky v Praze Benard Kimeli, pro něhož to bude druhý půlmaraton. K tomu prvnímu v únoru nastoupil jako vodič, ale na 15. kilometru zjistil, že má dost sil, a pokračoval do cíle. Doběhl v čase 1:00:16.  

Závod startuje v 10 hodin na náměstí Jana Palacha před Rudolfinem.


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články