Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Unikátní Maslák: Překonává rekordy díky dobrým nervům i "zázračnému" organismu

Sopoty (Polsko) – Sprinter Pavel Maslák posunuje hranice české atletiky. Nevysoký subtilní sportovec zvítězil na halovém mistrovství světa v polských Sopotech v závodě na 400 metrů a jako bonus překonal skoro o sekundu 34 let starý český rekord Karla Koláře. Maslák svým výkony popírá předpoklady, že černošští sprinteři mají od přírody lepší předpoklady k rychlosti než bílí běžci. Český atlet si naopak libuje v tom, že jeho tělo nevídaně rychle odbourává kyselinu mléčnou.

Pavel Maslák
zdroj: isifa/EPA autor: Jan Warzawa

O Maslákovi se říká, že nemá nervy. Na šampionátu v Sopotech poprvé lehce znervózněl prý až před finálovým během. Začal přemýšlet. "Nad tím, co budu dělat, až vyhraju," řekl. "Jeho hlava je na takové výkony ideální," prohlásil jeho kouč Dalibor Kupka. "Je to mimozemšťan, je jedinečný, nikdy si nic nepřipouští," přidal se kondiční kouč Roman Gomola.

Maslák byl hyperaktivní dítě, ve škole zlobil, tak ho dali na sport. V páté třídě začal s atletikou, byť jeho otec, nyní operátor výtahů v havířovském dole, byl basketbalistou a maminka, která pracuje jako řidička jeřábu, dělala gymnastiku. Pavel Maslák vystudoval v Havířově stavební průmyslovku. "A to byl také jediný velký stres, který jsem měl. Maturita. Ale zvládl jsem to," vzpomínal v Sopotech s úsměvem.

Maslákova touha vyhrávat neunikla trenérovi Kupkovi v Dukle Praha, kam atlet přišel na podzim roku 2010, tehdy ještě jako sprinter. Když přijel na juniorské ME v roce 2009 a byl pátý na dvoustovce, uvědomil si, že může být dobrý. O dva roky později se postavil na stejné trati Usainu Boltovi v rozběhu na MS. "To jsem už věděl, že můžu bojovat ve sprintu s černochy," prohlásil Maslák.

Bez kyseliny mléčné

Sprinteři tmavé pleti mají lepší fyziologické předpoklady než běloši, říkává se. Maslák, jediný běloch v sopotském finále, to popírá. "Jeho rychlost od přírody je velkou výhodou. Neuvěřitelně rychle tu čtyřstovku rozběhne," řekl Kupka. A pak u Masláka funguje ještě jeden aspekt. Jeho organismus nevídaně rychle odbourává kyselinu mléčnou, která způsobuje únavu svalů. Dokonce už za běhu. "To nemá vysvětlení, měli by ho dát na výzkum," zní z úst lékařů.

Klíč je k tomu prý snadný. "Makat, makat, makat," říká Maslák. "Nic jiného v tom není. A věřit si," doplnil. Občas se mu ale také na trénink nechce. "Nejhorší je, když mám jít sám, musím se hodně přemlouvat. Ale pak to stojí za to," podotkl.

Maslák je takový flegmatik, že si ani neuvědomil, co dokázal. V Sopotech sice chybělo šest loňských finalistů z MS, ale jeho vítězný čas 45,24 sekundy je hvězdný. "Jen se mi to sešlo, nejsem hvězda," prohlásil. "Mám ještě v hodně věcech rezervy. Jídlo, denní režim, hrát na kompu taky není žádná sláva. Ale mě to baví, chci žít život naplno," nedělal si starosti. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články