Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Tyson Gay vyhrál v Londýně dvoustovku, zlato má i Bába

Londýn – Běh na 200 metrů vyhrál na Super Grand Prix v Londýně Američan Tyson Gay. Ukázal tak svoji formu před mistrovstvím světa, kde bude muset svůj titul obhajovat před olympijským vítězem a rekordmanem Usainem Boltem. Gay zaběhl 200 metrů za rovných 20 sekund. Při závodě americký běžec zároveň naznačil, že se již zbavil problémů s třísly, které ho v poslední době trápily. Zlatou medaili získal také český výškař Jaroslav Bába, který překonal výšku 233 centimetrů, a tak dosáhl svého nejlepšího výsledku od roku 2005.

Bába svým výkonem naznačil, že je po dlouhodobém zranění zpět mezi světovou elitou. O dva centimetry nad své letošní maximum se čtyřiadvacetiletý výškař dostal na třetí pokus a jako jediný v soutěži. Český rekordman se pak ještě pokoušel vyrovnat letošní světové maximum 235 centimetrů, ale třikrát neuspěl. V aktuálních tabulkách se nyní dělí o páté místo.

Tysonu Gayovi, který před dvěma měsíci zaběhl nejrychlejší letošní dvoustovku (19,58), se v Londýně vydařila především první část závodu, kdy se odpoutal od zbytku pole. V cíli druhý Wallace Spearmon ztratil na vítěze 35 setin sekundy.

Jelikož Gay zaznamenal nejrychlejší čas letošního roku v běhu na 100 i 200 metrů, je s napětím očekáváno jeho střetnutí s Usainem Boltem na atletickém mistrovství světa v Berlíně. Bolt je světovým rekordmanem v obou těchto disciplínách, s Gayem se ale v Londýně nestřetl, před dvoustovkou dal přednost štafetě na 4 x 100 metrů.

O výkony roku se postaraly americká atletka Lashinda Demusová na překážkářské čtvrtce za 53,65 a etiopská vytrvalkyně Tiruneš Dibabaová, jež závod na 5 000 metrů vyhrála s časem 14:33,65.

Zdroj
Reuters, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články