Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Tyčkařka Ptáčníková může zaútočit na český rekord

Praha - Potřebuje ještě trénovat a vyléčit bolavé zápěstí, přesto má tyčkařka Jiřina Ptáčníková formu jako hrom. Při pondělním Memoriálu Josefa Odložila v Praze si vytvořila výkonem 472 cm osobní rekord, za národním maximem bývalé vicemistryně světa Kateřiny Janků, za svobodna Baďurové, zaostala o tři centimetry a zařadila se na čtvrté místo letošních světových tabulek.

Tyčkařka Jiřina Ptáčníková
zdroj: ČT24

V Evropě je Ptáčníková aktuálně druhá za svou pondělní přemožitelkou Silke Spiegelburgovou z Německa. Také proto se české tyčkařce zvedlo sebevědomí před blížícím se mistrovstvím Evropy. "A teď hurá do Helsinek," radovala se na Strahově Ptáčníková. "Natrénováno mám, stačí to teď trochu oživit a budou padat velké výkony," věřila.

Už v hale se dostala přes 470 cm, dosud měla z mítinku v Rehlingenu na kontě 465 cm. Na Strahově se v pondělí letos podruhé pokoušela o národní rekord 476 cm a její skoky nebyly beznadějné. "V mých silách to je. Mám na víc, ale moc jsem chtěla. Přesto dobrý," uvedla Ptáčníková.

O víkendu ji čeká mistrovství republiky ve Vyškově, které ale absolvuje z plného tréninku. "Potřebuju přitrénovat," řekla. A také doléčit bolavé zápěstí, s nímž měla problémy už loni na MS v Tegu. "Teď to je to samé. Nemůžu vytočit pořádně spodní ruku. První skok v rozcvičení a v závodu strašně bolí. Pak se to rozcvičí a je to dobré, tak snad tam není zánět," řekla. "Ale je dobré vědět, že i v takovém stavu jsem byla schopna skočit tak vysoko. Já se cítila fakt strašně. Ten výkon je zázrak," prohlásila.

Před letošní sezonou změnila trenéra. Její otec František Ptáčník zůstal, ale kouče techniky Nikolaje Goroškova vystřídal bývalý český rekordman Zdeněk Lubenský. A ten přinesl do přípravy nové prvky. "Ale nejde tu techniku změnit tak rychle, když skáču deset let stejně," řekla tyčkařka. "Když se mi to povede, jak bych chtěla, tak to letí vysoko. Jen těch povedených skoků není tolik. Ještě pořád s tím bojuju, nejsem vyskákaná," vysvětlovala. "Až se mi podaří do toho zabudovat i ty gymnastické prvky, bude to fajn. Ale čím jsem starší, tím víc se bojím dělat nové věci. Zvlášť když mi trenér řekne, udělej mi nějaké veletoče na hrazdě, to už pro mě není," prohlásila. "Někdy si připadám jako veteránka," usmívala se šestadvacetiletá atletka.

Mistrovství Evropy v Helsinkách začne ve středu 27. června a česká tyčkařka bude jednou z adeptek na medaili. Chybět by totiž podle všeho měly ruské tyčkařky (Jelena Isinbajevová, Anastasia Savčenková i Světlana Feofanovová), které se budou připravovat na domácí olympijskou kvalifikaci. "Cíle si dávám postupné. Chtěla jsem osobní rekord, teď chci trochu trénovat a pak český rekord. A pak se uvidí," usmála se Ptáčníková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články