Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Tyčkař Kudlička postoupil do finále ME, Svoboda je v semifinále

Barcelona - Petr Svoboda postoupil na mistrovství Evropy v Barceloně do pátečního semifinále závodu na 110 metrů překážek. Nejlepší Evropan letošní sezony svůj rozběh i po horším startu hladce vyhrál v čase 13,50 sekundy. Další český reprezentant Martin Mazáč doběhl ve svém rozběhu čtvrtý, za přímým postupovým místem zaostal o pět setin. Dosažený čas 13,87 mu k postupu do dalšího kola soutěže nestačil. V kvalifikaci tyčkařů zdolal Jan Kudlička postupový limit 565 cm, naopak Michal Balner do finále neprošel.

Svoboda v cíli ale nebyl úplně ve své kůži, vadilo mu totiž vstávání. "Takže zaplaťpánbůh, že to takhle dopadlo. Zůstal jsem sedět na startu," přiznal svou chybu. Před barcelonským závodem Svoboda přiznal, že ho trochu trápí namožený přitahovač stehna, ale vymlouvat se nechtěl. "Nic mi není, nic mi není," opakoval. "Jsem akorát unavený z toho vstávání, mám nohy jako břečku. Normálně vstávám v devět," řekl. V pátek si hodlá na hodinku zdřímnout ještě i po obědě. "Odpolední siesta udělá hodně, člověka nabije," podotkl.

Nepostoupili sprinteři Jiří Vojtík a Petr Szetei. V rozbězích dvoustovky se ani jeden z nich nedostal pod hranici 21 sekund.

Je nám líto, video expirovalo.
ME v atletice 2010 Španělsko

Kudlička věří, že ve finále to bude ještě lepší

Kudlička v průběhu sezony nepředváděl kvalitní výkony, ale hlavně prý proto, že hodně trénoval. "Věděl jsem, že to jde nahoru. Byl to třetí nebo čtvrtý závod, kdy jsem byl odpočinutý. Na ostatních závodech jsem se cítil, jako bych běžel finiš na patnáctistovce," poznamenal. Letošní nejlepší výkon ho poslal do finále. "Věřím, že tam to bude ještě lepší. Na medaili by mohlo stačit 575," uvedl.

Balner si vybral v Barceloně pořádnou porci smůly. Skončil těsně pod postupovou dvanáctou pozicí; do finále by mu stačila výška 560 cm na první pokus, zdolal ji však až napotřetí. Při druhém skoku na limitní výšce 565 cm mu navíc laťka spadla jen těsně, až po několika sekundách. "Trochu jsem si to dneska vybral," prohlásil Balner. Nesrovnal se s točícím větrem, skákal špatně technicky a navíc cítil únavu z dvoutýdenního závěrečného soustředění v Nymburce. "Myslel jsem, že to mám v hlavě srovnaný, ale nebylo to dobrý. Je to pro mě tragédie," řekl.

Kudlička mával, místo aby skákal

Z tribuny slyšel ohlušující pokřik českých fanoušků, tak jim Jan Kudlička pokynul a zamával. Jenomže povyk diváci tropili proto, aby tyčkaře upozornili, že má skákat. Z minutového limitu v tu chvíli českému reprezentantovi zbývalo 20 sekund. Kudlička se nestihl vysvléct ani zavázat tretry. Skok poprvé v kariéře nestihl, navíc to byl první pokus na základní výšce. "Myslel jsem, že mi fandí, tak jsem jim zamával," smál se komické situaci Kudlička už po závodu. "Museli si říkat a klepat na čelo, co tam blbnu," řekl. Problém byl v tom, že rozhodčím nahlásil jako svou první výšku 540 cm, jenže sudí mu do zápisu napsali 530 cm.

Maďaři neuspěli s protestem proti triumfu slovenského kladiváře

Slovenský kladivář Libor Charfreitag nepřišel o zlatou medaili z mistrovství Evropy v Barceloně, přestože proti jeho vítěznému pokusu 80,02 metru podala protest maďarská výprava. Podle ní historicky první slovenský medailista z ME při svém pokusu přešlápl, vedení závodu však po přezkoumání záznamů protest zamítlo.

Na Charfreitagův přešlap upozorňoval již během středečního finále maďarský kladivář Krisztián Pars, rozhodčí na to však nereagovali. Maďarský svaz se proto rozhodl podat protest. Po prostudování všech dostupných záznamů však vedení soutěže rozhodlo, že vítězný pokus slovenského reprezentanta byl v souladu s pravidly. Pokud by se přešlap potvrdil, Charfreitagovi by se jako nejdelší počítal pokus 77,29 metru, který by stačil pouze na šesté místo. Maďar Pars by se posunul na stříbrnou pozici, vyhrál by Ital Nicola Vizzoni.

Český překážkář Petr Svoboda (uprostřed) v rozběhu na ME
zdroj: ČTK autor: Tibor Alföldi
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články