Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Tyčkař Kudlička: Nadělal jsem víc škody než užitku

Tegu - S trochou nadsázky udělal tyčkař Jan Kudlička na mistrovství světa v atletice v korejském Tegu víc škody než užitku. Během rozcvičování, kvalifikace a finále totiž zlomil dvě laťky a jednu tyč. Finálový incident s prasklým náčiním ho navíc připravil o možnost bojovat o lepší než dělenou devátou pozici, protože si z něho odnesl krvavý šrám a pořádně naražený levý bok.

Jan Kudlička
zdroj: ČTK/AP autor: David J. Phillip

V kvalifikaci dostal Kudlička po neúspěšném pokusu laťkou po hlavě, o něco později ji po dopadu přepůlil. Další laťku zničil při rozcvičování na finále. To nejhorší ale mělo teprve přijít. První pokus na 550 cm byl úspěšný, další výšku 565 cm Kudlička zdolal napodruhé. Cítil se dobře, věřil si na osobní rekord 575 cm. Jenomže pak to přišlo. Při největším ohnutí jeho nejtvrdší karbonová tyč praskla a Kudlička skončil v nekontrolovatelném pádu na duchně.

Co ale bylo horší, pořádně si narazil bok a sedřel z něj kůži. "Troufám si tvrdit, že kdyby vydržela, tak bych to skočil," prohlásil Kudlička. Skákal totiž na stejné tyči, na níž překonal při exhibici v Plzni 581 cm. "Jenže mi namlátila přes žebra," pokrčil rameny a ukázal krvavý šrám. V dalším průběhu soutěže už český tyčkař neměl vinou bolestí šanci. "Ten pocit je pokaždé stejný, když zlomíte tyč. Jen tam byl dneska ten bonus, že mě praštila přes žebra," komentoval to Kudlička. Dostal hned nový pokus, aniž si mohl odpočinout. "Nechtěli mě napsat na konec startovky, což mě překvapilo. Ani nevím, jak je to v pravidlech. Ale když člověk zlomí tyč, musí okamžitě skočit, ať tam není blok do budoucna," pravil.

Tyčkař Jan Kudlička

"Je rozdíl, když člověk zlomí z krátkého rozběhu měkčí tyč než tady z celého v životní formě takové poleno. To bylo ještě horší jak srážka s volem. Určitě to ale nebylo naposled, naštěstí mě to nepraštilo do horších partií."

Kudlička jako jeden z mála tyčkařů používá karbonové tyče, které jsou lehčí než tradiční sklolaminátové, ale o dost křehčí. Stejnou dnes zlomil i Rus Dmitrij Starodubcev. "Jeho ale byla v horším stavu, já měl úplně novou. Tohle byl třetí pokus na ní," podotkl Kudlička. "Bohužel se to stalo, to člověk neovlivní. Já jsem udělal všechno, abych dnes uspěl," řekl desátý muž z olympiády v Pekingu.

Svěřenci Boleslava Patery mají na lámání tyčí smůlu. Loni zlomil tyč na Ukrajině Kudličkův tréninkový parťák Michal Balner, natrhl si při tom šlachy na ruce a zlomil palec. Celou sezonu kvůli tomu musel vynechat. "To já se seberu, snad tam nemám nic zlomeného, chtěl bych ještě letos někde zaskákat," uvedl Kudlička, jenž by chtěl využít dobrou formu. "Zvažoval jsem ale chvíli, jestli pokračovat, aby se mi něco nestalo," přiznal.

Kudličku hned vyšetřil lékař. "Prý budu mít pár dní bezesné noci," snažil se žertovat, než si nechal svou nehodu ukázat na fotografii. To jen naprázdno polkl. "To dneska budu spát asi na pravém boku. Ale ten je stejně oblíbenější," opět se usmál.

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články