Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tyčkař Kudlička a kladivářka Ledvinová neprošli kvalifikací

Berlín - Tyčkař Jan Kudlička ani kladivářka Lenka Ledvinová se na mistrovství světa v Berlíně do finále neprobojovali. Kudlička v kvalifikaci skočil pouze 540 centimetrů a obsadil dělené 23. místo. K postupu bylo potřeba skočit o 25 centimetrů výš. Ledvinová v první kvalifikační skupině hodila 62,92, čímž zaostala o téměř osm metrů za osobním maximem, a skončila v ní sedmnáctá. Celkově obsadila až 36. pozici. Kvalifikační limit byl 72 metrů, který přehodily jen čtyři kladivářky. Nejlépe se prezentovala Němka Betty Heidlerová, jež dokonce výkonem 75,27 pokořila rekord šampionátu.

Kudličkovým největším problémem byl dnes vítr, neboť v rozcvičování se mu dařilo a také základní výšku překonal sice napodruhé, ale s velkou rezervou. "Jenže pak začalo foukat proti. Já jsem se snažil čekat vždy do poslední chvíle, jestli se to neotočí," vykládal. "Vítr nebyl extra silný, ale mně to vadilo," řekl novinářům.

Jednadvacetiletý finalista olympijských her v Pekingu platí za velký tyčkařský talent, jeho osobní rekord z loňské sezony je 570 cm. Letos Kudlička překonal 562 cm a nominoval se do Berlína jako jediný český tyčkař. Jeho limit B o centimetr sice překonal v Táboře Michal Balner, ale až po nominační uzávěrce. "Věřil jsem, že do finále postoupím. Určitě nebude nutné skočit limit, ale prostě se to nepovedlo," řekl osmý muž z letošního mistrovství Evropy do 22 let. "No nic, byla to dobrá zkušenost a jedu dál. Mám to ještě před sebou," uvedl svěřenec Boleslava Patery.



Těsně před kvalifikací ze soutěže odstoupil obhájce titulu Brad Walker. Američan si nedávno na mítinku v Monaku poranil kyčel a jeho start v Berlíně byl velmi nejistý. Pro Walkera je to další velké zklamání poté, co loni na olympiádě pokazil kvalifikaci. 

Jediný úspěšný skok stačil k postup do finále olympijskému vítězi Stevu Hookerovi, který však po snadném zdolání laťky ze žíněnky odkulhal. Ryšavý Australan si prý v tréninku natáhl přitahovač na pravé noze a není si jistý, zda bude schopen nastoupit k sobotnímu závodu. "Čeká mě léčba, zkusím se dát do pořádku co nejdřív. Uvidíme, jestli to stihnu. Skáču dobře, ale trápí mě zdraví," posteskl si.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články