Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Tyčkař Balner se na šampionátu atletů přiblížil českému rekordu

Praha - Tyčkař Michal Balner se stal hvězdou druhého dne halového atletického šampionátu, když v pražské Stromovce přeskočil 576 centimetrů. Sedmadvacetiletý závodník pražské Dukly se tím zařadil na druhé místo českých historických tabulek za Adama Ptáčka, který před sedmi lety v hale v Saské Kamenici skočil o pět centimetrů výše. Stejně vysoko jako nyní Balner skočil ještě v roce 2002 Štěpán Janáček, tomu se to ale podařilo pod širým nebem. Již jistý účastník halového mistrovství světa v Dauhá Balner si vylepšil o šest centimetrů osobní maximum z nedávné Pražské tyčky. Svěřenec Boleslava Patery uspěl na třetí pokus a v aktuálních světových tabulkách mu patří třetí místo.

"Nechci myslet na tabulky, chybí v nich řada závodníků," citoval Balnera svazový web. Více se zabývá tím, jak uspět na HMS. "V kvalifikaci si plánuji dát co nejvyšší základ, třeba klidně 550, a skočit limit na co nejméně pokusů. Začíná se brzy ráno, budu muset vstávat v pět ráno našeho času. Od teď to chceme začít trénovat," konstatoval Balner.

Zazářil překážkář Svoboda

Je nám líto, video expirovalo.
Ve Stromovce zazářil tyčkař Balner

Vrcholem šampionátu zůstal sobotní český rekord Petra Svobody na 60 metrů překážek časem 7,44. Dvoudenní mistrovské boje nepřinesly žádný nový splněný limit pro start v Dauhá, pouze nový šampion v běhu na 400 metrů Jiří Vojtík se protlačil časem 47,16 na třetí místo letošních domácích tabulek - a tím i do štafetového týmu.

O splnění ostrého nominačního kritéria na této trati se dvakrát neúspěšně pokoušela ve Stromovce Denisa Rosolová. V dnešním finále nakonec zvítězila pomalejším časem než v sobotním rozběhu, kdy se výkonem 52,97 přiblížila normě na sedm setin. Na HMS má ale start jistý jako členka štafety, a protože už zaběhla takzvaný vstupní limit federace IAAF, má možnost startovat v Kataru i v individuálním závodě.

Pozici české jedničky na osmistovce potvrdil Jakub Holuša, který bez problémů zvítězil časem 1:49,09. Soupeře neměl ani výškař Jaroslav Bába, který závodil prakticky sám a přeskočil 225 cm. Neuspěl až na 230. Nejrychlejší letošní dvoustovku v tuzemsku zaběhla Kateřina Čechová (24,03), jež těsně porazila čtvrtkařku Zuzanu Hejnovou.

Ve výpravě na HMS v Dauhá je rekordních 21 atletů

Na halové mistrovství světa atletů, které se koná v polovině března v Dauhá, pojede nejpočetnější česká výprava v historii. Nominovalo se 21 závodníků, čímž byl výrazně překonán dosavadní rekord z roku 2008, kdy ve Valencii Českou republiku reprezentovalo třináct atletů. Limit splnilo dvanáct jednotlivců, do týmu se ale díky průměru čtveřice dostaly také obě štafety.

Nominace na HMS v Dauhá:

Muži: Josef Prorok, Theodor Jareš, Jiří Vojtík, Pavel Jiráň, Richard Svoboda (všichni 4x400 m), Jakub Holuša (800 m), Petr Svoboda, Martin Mazáč (oba 60 m př.), Jaroslav Bába (výška), Michal Balner (tyč), Jan Marcell (koule), Roman Šebrle (sedmiboj).

Ženy: Zuzana Hejnová, Denisa Rosolová, Zuzana Bergrová, Jitka Bartoničková (všechny 4x400 m), Lenka Masná (800 m), Lucie Škrobáková (60 m př.), Iva Straková (výška), Jiřina Ptáčníková, Pavla Rybová (obě tyč).

Posledním, kdo může jet na HMS bez limitu, je sedmibojař Roman Šebrle, který se od ledna potýkal se zraněním a poprvé závodil až o tomto víkendu na mistrovství České republiky. Společně s Američanem Bryanem Clayem dostal divokou kartu. Na HMS pojede také jako náhradník do štafety Richard Svoboda.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články