Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Turecké běžkyně přišly o tři stříbra z olympijských her

Monako - Turecké běžkyně mají problém. Běžkyně Elvan Abeylegesseová přišla o dvě stříbra z OH v Pekingu, další stříbro, tentokrát z lonýnských her, musí vrátit Gamze Bulutová. O jejich diskvalifikaci informovala mezinárodní atletická federace IAAF.

Elvan Abeylegesseová
zdroj: Reuters

Při zpětné kontrole uložených vzorků z mistrovství světa 2007 v Ósace měla Abeylegesseová pozitivní výsledek na stanozolol. IAAF proto vymazala všechny její výsledky od července 2007 do července 2009. V Pekingu přitom Abeylegesseová skončila druhá v závodech na 5000 a 10 000 metrů. Přišla rovněž o druhé místo z MS 2007 na desetikilometrové trati.

Bulutová doplatila na nesrovnalosti v biologickém pasu, IAAF ji škrtla z výsledkových listin počínaje rokem 2011. Pro tureckou mílařku to znamená ztrátu titulu mistryně Evropy v běhu na 1500 metrů z Helsinek a olympijského stříbra na téže trati.

Původní turecká vítězka londýnské patnáctistovky Asli Cakir Alptekinová přitom byla taktéž diskvalifikována. Zlatá olympijská medaile by tak nyní měla připadnout Marjam Júsuf Džamálové z Bahrajnu a stříbro Rusce Taťjaně Tomašovové, která má za sebou dvouletý distanc za podvádění se vzorky moči. Pátá v Londýně doběhla Švédka Abeba Aregawiová, která loni měla pozitivní test na meldonium, ale trestu se vyhnula.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články