Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Třináctka pro Hejnovou? V Curychu jí půjde o dovršení neporazitelnosti

Curych - Atletická sezona vrcholí prvním finále prestižní Diamantové ligy. V Curychu bude na startu 400 metrů překážek letos neporažená Zuzana Hejnová. Pořadatelé získali devatenáct mistrů světa z Moskvy, patnáct olympijských vítězů z Londýna a největším tahákem je účast Usaina Bolta v závodu na 100 metrů. Chybět nebude ani letos famózní ukrajinský výškař Bohdan Bondarenko. Vedle Hejnové se představí Denisa Rosolová, pátý čtyřstovkař z MS v Moskvě Pavel Maslák a tyčkařka Jiřina Svobodová. Koulař Ladislav Prášil obsadil ve středeční předehře mítinku čtvrté místo výkonem 21,10 metru. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 20:00.

Hejnová má start v Curychu povinný, pokud chce inkasovat prémii 40 000 dolarů (770 000 korun) za již jisté celkové vítězství. Hlavními soupeřkami pro ni budou opět Američanka Dalilah Muhammadová, stříbrná z Moskvy, nebo na MS dvakrát diskvalifikovaná Jamajčanka Kaliese Spencerová. "Ještě jeden závod a už se těším na dovolenou," přiznala Hejnová. "Vyhrát ale chci," ujistila.

Vrcholem mítinku bude stovka. Na startu bude to nejlepší, co světový sprint po sérii dopingových skandálů nabízí, sedm mužů letos běželo pod deset sekund. Boltovi se postaví Američan Justin Gatlin, jeho krajan Michael Rodgers i další Jamajčan Nesta Carter.

Vedle Hejnové mají celkové vítězství v seriálu jisté Ayanleh Souleiman z Džibuti v běhu na 1 500 metrů, ruský dálkař Alexandr Meňkov a německá oštěpařka Christina Obergföllová. V dalších 12 disciplínách se rozhodne právě až v Curychu.

Nejzajímavější situace je v běhu žen na 800 metrů, kde je vedoucí Francine Niyonsabaová z Burundi zraněná a za ní čeká pět závodnic, které se v případě triumfu mohou stát celkovými vítězkami disciplíny. Podobná situace je v tyči, kde celkově zvítězí jedna z trojice Yarisley Silvaová z Kuby, Němka Silke Spiegelburgová a Američanka Jenn Suhrová, pokud v Curychu vyhrají.

Jelikož se jedná o první finále (kompletní rozpis), zbytek disciplín se uskuteční na posledním letošním závodu Diamantové ligy 6. září v Bruselu. Chybět na něm nebude například mužský závod na 200 metrů, čtyřstovka žen nebo hod oštěpem mužů (kompletní rozpis).

Je nám líto, video expirovalo.
Hejnová se představí v Curychu
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články