Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Trenér Železný: Představuji si, jak jednou celé stupně vítězů budou české

Praha – Mezi šesti nejlepšími oštěpaři rozbíhající se sezony jsou hned tři Češi. A všichni patří do tréninkové skupiny kouče Jana Železného. Ten je zatím s výkony svých svěřenců spokojen, ale ví, že hlavní událost teprve přijde, když se v srpnu uskuteční mistrovství světa. "Když neuděláte výkon na MS, zbytek sezony nic neznamená. To je kruté," prohlásil Železný, jenž si začíná pohrávat s myšlenkou, že v blízkých letech pověsí vrcholové trénování na hřebík.

Jan Železný
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Je začátek sezony, snad jim to vydrží až do konce. Trochu jsme změnili koncepci tréninku, snad je to dobrá cesta k Olympijským hrám. Kluci prodávají, co v sobě mají. Radši ať stabilně házejí kolem 84 metrů než jednou 88," řekl Železný. "Už na to měli v jiných letech a já si je představuju všechny na jedněch stupních vítězů. Ten sen je založen na realitě jejich schopností," uvedl.

Frydrych je ve světových tabulkách třetí hodem dlouhým 85,52 metru, svou formu potvrdil dalším výsledkem za 83 metrů. Vadlejch hodil jen o 39 centimetrů méně a také jeho druhý výkon roku má hodnotu přes 83 metrů. Mistr světa Veselý zahájil sezonu hodem dlouhým 83,67 metru. Jejich souboj bude ozdobou úterní Zlaté tretry v Ostravě, kde nebude chybět ani nejlepší oštěpař sezony Tero Pitkämäki z Finska (88,62).

Už několikrát Frydrych s Vadlejchem začali sezonu skvěle, ale pak jejich výkonnost stagnovala. A většinou dobře házeli i na konci roku. "Na začátku sezony jsou vždycky dobře připravení fyzicky, takže silou a energií hodí daleko. Pak to jde dolů a na konci přichází technická špička," řekl Železný. "Ale sezona je o jednom vrcholu. Když neuděláte výkon na MS, zbytek sezony nic neznamená. To je kruté," prohlásil. Světový šampionát se uskuteční v Pekingu na konci srpna.

Zatímco Veselý je zkušený oštěpař, který se umí na vrchol sezony připravit, Frydrych s Vadlejchem se v minulých sezonách potýkali i s psychickými problémy. "Zkoušeli jsme i psychology. Kluci to musí v sobě probudit. Vyzrávají, musejí zažít pády, to je může posílit," uvedl Železný. "Musejí chtít vyhrávat. Vítěz bere všechno. Když budete třetí, časem na vás zapomenou."

I proto Železný nabádá svěřence k většímu sebevědomí. Sám by prý mohl mluvit. "Pokud jsem na tom dobře, nesmím se bát říct, že na to mám, že chci vyhrát. Jinak nemám šanci nic dokázat," prohlásil. Jeho svěřenci prý sny mají, jen jim někdy úplně nevěří. "Nesmějí pochybovat, zažil jsem to i sám. V optimálně formě jsem věřil ve vítězství, a když jsem pochyboval, prohrál jsem," dal k dobru své zkušenosti.

Do Ria určitě vydržím, pak se uvidí

V této schopnosti prý vyniká Barbora Špotáková. Tu ještě loni trénoval, ale na podzim se neshodli a rozešli se. Železný jí ale věří, že je schopna i po tréninku ve vlastní režii opět vyhrávat. "Je to pro ni motivace, dokázat to. Myslím, že to zvládne. Je vyzrálá, zkušená a má výborné vnímání pohybu. A je schopna se skvěle připravit na závod," uvedl.

Železný už občas cítí, že toho jako kouč má dost. "Jsem celý rok obrovskou dobu v zahraničí, a jak jsem starší, říkám si, že to zabalím, že to už nemůžu zvládat," řekl osmačtyřicetiletý trenér, který je na svou skupinu sám. "Je to náročné i psychicky. Kluci jsou pro mě jako rodina, a když se něco nepovede, mívám pocit, že jsem mohl něco udělat jinak."    

Občas si říká, že přijde doba, kdy to zabalí "Nebudu trenér na vrcholové úrovni až do důchodu," uvedl. Do olympiády v Riu prý ale určitě vydrží.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články