Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Trenér Hejnové: Je ohromně nadaná, ale světový rekord je ještě daleko

Praha - Zuzana Hejnová se stala nejlepší evropskou atletkou sezony a už myslí i na vysoké umístění ve vyhlášení nejlepšího atleta světa. Svěřenkyně Dalibora Kupky bude pozvána, pokud se dostane do první trojky. "Doufám, že se tak stane," řekl trenér mistryně světa a vítězky Diamantové ligy. "Zuzka je ohromně nadaná," složil jí poklonu. Útok na světový rekord je ale podle něj ještě daleko.

Kupka se z titulu pro nejlepší atletku Evropy raduje ve své trenérské kariéře poprvé. "Jsou to dobré pocity, stalo se mi to poprvé v životě. V minulosti jsme s Romanem Šebrlem zažívali nejlepší roky a nikdy se mu to nepovedlo. Poprvé trénuji ženu a po roce to šlo," uvedl.

Kouč už prý na začátku tréninku cítil, že je něco špatně. "Ale jen v dobrém slova smyslu. Jakýkoli závod Zuzka odstartovala, vždycky to byl super čas. Po halové sezoně, kdy už zaběhla hladkou čtvrtku za 51,27 a zlepšila svůj osobní rekord, jsem věděl, že by se musela zranit, aby to nebylo tak, jak to nakonec bylo," řekl Kupka, který si o Hejnově předtím zjistil, co se dalo.

Zuzana Hejnová
zdroj: AP autor: Walter Bieri

"Podle toho jsem se snažil trénink upravit a dnes vím, že to bylo dobře. V tréninku jsem jí změnil systém. Trénovala jinak, pode mnou to bylo strožší, jednodušší, ale byl to asi větší objem, víc rychlosti, nebylo to takové hraní si na atletiku. Hodně jí pomohly i skvělé sparingy s kluky," přiblížil Kupka s tím, že velkou devizou Hejnové je vytrvalost. "Se slabšími muži může běhat současně rovnocenné úseky. V minulosti si tempové tréninky, kdy toho člověk má plné zuby po tréninku, musela tahat sama. Teď tomu tak nebylo," dodal.

Podle trenéra Hejnové je útok na světový rekord ještě hodně daleko. Přiblížení se možné hranici pomůže neslevit z tréninku. "Je úžasně nadaná pro dlouhé sprinty. Nevím, jestli budeme trénovat víc, ale změním nějaké řady a uvidíme, jak bude reagovat," řekl Kupka, jehož nejbližším cílem je hala. "Na ní si zakládám. Když se povede hala, je lepší léto."

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Dalibor Kupka

Hejnová odjela v pondělí na soustředění do Vysokých Tater a možná se po vyhlášení nejlepší atletky Evropy podívá i na ceremoniál pro vynikající světové atlety. "Bude pozvána, pokud se dostane do první trojky. Já doufám, že tomu tak bude," uvedl Kupka, který podle svých slov bude spokojen, když jeho svěřenkyně zopakuje letošní sezonu. "Letos to je velký závazek. Bude vrchol ME v Curychu a do toho zase Diamantová liga." Chybět nebude ani štafeta s Rychlými holkami. "Ta je totiž kořením atletiky," dodal Kupka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články