Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Tornádo v turbanu vtrhne ve sto letech na maratonskou trať

Londýn – Stoletý Fauja Singh si troufá uběhnout maraton. Muž ve žlutém turbanu se pokusí vzdálenost 42,195 pokořit v neděli v Torontu. Stal by se tak nejstarším člověkem, který by tento tradiční závod uběhl, píše deník Globe and Mail.

Fauja Singh
zdroj: Getty Images autor: Jeff J Mitchell

Fauja je bývalý zemědělec, běhu se začal věnovat až v 89 letech poté, co mu tragicky zemřela manželka a dvacetiletý syn. Rodák z Pandžábu s britským občanstvím, který však anglicky nemluví, drží v kategorii devadesátiletých osm světových rekordů na tratích od 100 do 5 000 metrů. "Vždycky jsem chtěl být nejstarším maratónským běžcem," řekl Singh, který maratonskou trať zvládl v roce 2003 v Torontu za 5 hodin 40 minut a jednu vteřinu.

Fauja je ve výborné kondici. Měří 173 centimetrůa váží 52 kilogramů. Drží přísnou dietu. Denně cvičí, běhá 12 až 16 kilometrů, pije čaj, jí tousty a kari a nestresuje se. Před rokem byl na lékařských testech a jejich výsledky lékaře šokovaly. Stav kostí levé nohy byl srovnatelný s 35letým, stav té pravé dokonce s 25letým mužem. "Jeho odpověď byla: Věděl jsem, že moje levá noha byla slabá," vzpomínal veteránův kouč Harmander Singh.

Singh chce získat maratonským během peníze na charitu a nadaci, která se stará o uspokojení základních potřeb pro děti. "Překonávat rekordy je boží vůle," vzkázal Fauja. "Část úspěchu je v tom, že nemám žádná očekávání, jen přání něco dokázat. A Bůh mi to umožní," prohlásil muž, kterému se přezdívá Tornádo v turbanu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články