Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Syn exprezidenta IAAF a dva ruští funkcionáři dostali doživotní distanc

Londýn - Syn bývalého prezidenta IAAF Papa Massata Diack, někdejší šéf ruského svazu Valentin Balachničev a bývalý reprezentační kouč chodců Alexej Melnikov nesmějí doživotně působit v atletice. Rozhodla o tom Etická komise IAAF, která prověřovala obvinění, že za úplatu pomáhali krýt pozitivní dopingové testy. Někdejší ředitel antidopingového programu IAAF Gabriel Dollé má zastavenou činnost na pět let. Balachničev označil celou kauzu za zpolitizovanou a zvažuje proti trestu odvolání.

"Panel dospěl k tomu, že ve světle důkazů tyto tři funkcionáře potrestá doživotním zákazem činnosti v atletice," stojí v prohlášení komise. "Jakýkoliv nižší trest by nebyl adekvátní prokázaným obviněním," píše se v dokumentu.

Etická komise rozhodla na základě rozsáhlého vyšetřování aféry, která otřásla na sklonku minulého roku ruskou a světovou atletikou a na základě které byla ruská federace vyloučena z IAAF. Ruští atleti se nezúčastní halového mistrovství světa v Portlandu a ohrožena je i jejich účast na olympijských hrách v Riu.

Obvinění funkcionáři se zpovídali z krytí státem řízeného dopingu, uplácení a vydírání. To odhalila německá televize ARD, poté případ vyšetřovala Mezinárodní antidopingová agentura WADA. Dnes padly i finanční tresty, Balachničev a Diack dostali pokutu 25 000 dolarů, zhruba půl milionu korun, Melnikov musí zaplatit 15 000 dolarů.

V rozsáhlém vyšetřování pomohla agentuře WADA ruská vítězka londýnského maratonu z roku 2010 Lilia Šobuchovová, která přiznala, že za krytí svého dopingu zaplatila 600 000 dolarů, asi 15 milionů korun. A poskytla WADA veškerou svou dokumentaci.

Je nám líto, video expirovalo.
IAAF doživotně potrestala tři funkcionáře včetně Balachničeva

Coe verdikt přivítal

Trest přivítal nový šéf IAAF Sebastian Coe. Vedení světové atletiky podle něj šokovala skutečnost, že obvinění funkcionáři se neostýchali vydírat atlety a brát úplatky za krytí jejich dopingu. "Vynesením doživotního trestu etická komise nemohla vyslat silnější signál, že proti dopingu a korupci ve sportu budeme bojovat. Každý, kdo se takto proviní, bude souzen," uvedl v prohlášení IAAF Coe.

Trest bude mít dopad i na Balachničevovo působení v Evropské atletické asociaci (EAA), v níž je čestným členem Rady EAA. "Je nám líto selhání těchto jednotlivců a poškozování atletiky. EAA vzala trest na vědomí a já osobně napíšu hned Radě, aby jeho členství zrušila," uvedl předseda EAA Svein Arne Hansen.

Do separátního vyšetřování někdejšího vedení IAAF jsou zapojeny také francouzská policie a Interpol. Zpovídat se z braní úplatku musí i samotný někdejší dlouholetý šéf IAAF Lamine Diack, který čelí obvinění z praní špinavých peněz a braní úplatků ve výši více než milion eur, asi 27 milionů korun, za krytí pozitivních dopingových případů.

Další úder přijde příští čtvrtek

Nezávislá komise WADA pod vedením Dicka Pounda druhou polovinu vyšetřovací zprávy zveřejní příští týden ve čtvrtek, v níž bude velmi pravděpodobně bývalé vedení IAAF rovněž obviněno.

Papa Massata Diack pracoval pro IAAF jako marketingový konzultant, Balachničev byl mimo jiné i čestným pokladníkem vrcholného atletického orgánu. Šobuchovová byla za doping potrestána v roce 2014 dvouletým zákazem činnosti.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články