Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Svobodovi nevyšel útok na limit, Kudlička marně usiloval o rekord

Plzeň - Marně útočil Petr Svoboda na atletickém mistrovství České republiky v Plzni v běhu na 110 metrů překážek na limit pro účast na světovém šampionátu. V protivětru za ním zaostal o sedm setin sekundy. Tyčkař Jan Kudlička se snažil překonat tři dny starý český rekord, ale rovněž neuspěl. 

Petr Svoboda
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Kudlička měl velkou motivaci získat rekord do svého držení. Ve středu se do čela českých historických tabulek dostal jeho kolega ze skupiny Michal Balner skokem přes 582 cm v Baku, ale dnes nebyl po návratu ve své kůži a skončil druhý výkonem 537 cm. Kudlička překonal 572 a zejména jeho druhý pokus na rekordní výšce 583 byl velmi nadějný.

"Dneska to bylo celé dobré, jedno z mých nejlepších skákání v kariéře," radoval se Kudlička, i když rekord mu unikl. "Byla to strašná škoda, už jen čekám na ten moment, kdy to tam zůstane. Ten druhý skok byl povedený, bohužel jsem netrefil stojany," řekl bronzový medailista z loňského mistrovství Evropy a halového světového šampionátu.

Je nám líto, video expirovalo.
Tyčku na MČR v Plzni ovládl Kudlička

Závod pro něj byl i užitečným tréninkem. Až získá Kudlička data z náběhových rychlostí, porovná je, neboť si po soutěži zkusil i delší rozběh. "Takže jsem zvědavý, jak jsem na to běhal rychle, třeba bude delší rozběh lepší," přemítal. A těšil se na středeční Pražskou tyčku na náměstí Jana Palacha. "Cíl je jasný, skočit to, dokud cítím formu, a začít pořádně trénovat na mistrovství světa," uvedl Kudlička.

Svobodovi nepřály podmínky. Už v rozběhu běžel naplno a výkonem 13,56 sekundy v protivětru 1,4 m/s vylepšil své letošní maximum o devět setin. Ve finále chtěl zaútočit na limit na MS v Pekingu 13,47, ale běžel proti větru o síle 2,5 m/s a dokázal svůj rozběhový čas vylepšit pouze o dvě setiny.

"Na takový vítr je ten čas dobrý," řekl Svoboda, jenž má za sebou vleklé zranění nohy, po kterém se loni vrátil pátým místem na evropském šampionátu v Curychu. "Od sedmé překážky mi docházely síly. Škoda, že jsem ten rozběh nezkusil napálit víc. Ale jsem spokojený, hlavní je, že jsem zdravý," uvedl Svoboda, kterého před pár týdny bolelo tříslo. "Chybí mi vyběhání," řekl.

Bez tréninkové pauzy kvůli tříslu by limit prý zaběhl. "Určitě. Ale je dost času," prohlásil. Na splnění kritéria má čas do konce července. "Ale bylo by mi milejší připravovat se na mistrovství světa než lovit závody. Stačí mi kousek rychlosti, abych to dotáhl až do konce," řekl Svoboda.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články