Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Svoboda vybojoval cenný bronz, Kudličkovi medaile těsně unikla

Bělehrad - Třídenní soupeření o pozici nových halových mistrů Evropy odstartovalo a čeští atleti slaví v Bělehradu první medailový triumf. Zasloužil se o něj překážkář Petr Svoboda, který na trati 60 metrů získal bronz. Zítřejší finále nemine Zuzanu Hejnovou s Pavlem Maslákem v běhu na 400 metrů, výškařku Michaelu Hrubou a mílaře Filipa Sasínka. Tyčkař Jan Kudlička skončil čtvrtý. 

Petr Svoboda
zdroj: AP autor: Marko Drobnjakovic

Svoboda doběhl třetí ve svém letošním maximu 7,53 sekundy. Titulem evropského šampiona se pyšní favorizovaný Andy Pozzi z Velké Británie, jenž byl o dvě setiny rychlejší. Za druhým Pascalem Martinotem-Lagardem z Francie zaostal Svoboda o setinu. Stejný rozdíl jej dělil od čtvrtého Garfielda Dariena.

Dvaatřicetiletý český překážkář dosáhnul na medaili z halového ME potřetí v kariéře. V roce 2009 skončil rovněž třetí, před šesti lety se stal mistrem Evropy. "Je to nejkrásnější pocit na světě. Kvůli tomuhle jsem seděl tři a půl roku doma na zadku," řekl Svoboda, který po rozsáhlém zánětu Achillovy šlachy málem přišel o nohu.

"Teď se to nedá popsat. Já vždycky tam uvnitř věřil, i když se mi to moc v poslední době nedařilo dokázat," uvedl český rekordman.

Je nám líto, video expirovalo.
Atletická výprava hlásí na HME první cenný kov, Svoboda má bronz

Po doběhu musel čekat, až jeho umístění potvrdí cílová fotografie. "Za třetí překážkou jsem ucítil, že nechci prohrát, že nechci být pátý. Pak jsem tušil, že budu nejhůř čtvrtý a říkal si, že to je super. Pak tam skočilo to třetí místo. Já nemám ani slova, to je prostě nádhera," líčil Svoboda.

"Přál jsem si ještě jednou zažít tu euforii ze zisku velké medaile. Titul v Paříži byl krásný, ale tohle je ještě stokrát lepší," dodal.

Jan Kudlička si výkonem 580 centimetrů vyrovnal osobní maximum v hale, útok na český rekord 585 cm mu však nevyšel. Zlato putuje do Polska zásluhou Piotra Liseka. Překonal právě 585 cm stejně jako další medailisté, Řek Konstandinos Filippidis a krajan vítěze Pawel Wojciechowski.

Jan Kudlička
zdroj: ČTK/AP/ autor: Elaine Thompson

Až do 580 centimetrů, svého nejlepšího letošního výkonu, skákal Kudlička vše na první pokus. Při snaze pokořit čtrnáct let starý národní rekord Adama Ptáčka 581 cm již úspěšný nebyl.

"Mrzí mě to. Už to byla otázka štěstí. Myslím, že jsem předvedl to nejlepší, na co jsem dnes měl. Bylo to super, s medailí by to bylo veselejší," uvedl Kudlička, dvojnásobný medailista z mistrovství Evropy pod širým nebem.

Maslák postoupil suverénně, Hejnová předčila Doyleovou i Holubovou

Přestože vyhrál úvodní semifinále snadno, nebyl Pavel Maslák s výkonem 46,54 sekundy spokojen. "Nemám z toho nejlepší pocit. Myslel jsem, že to bude rychlejší," řekl dvojnásobný mistr světa v hale.

"Vypadalo to líp než ráno (v rozběhu, pozn. autora), ale nebylo to stoprocentní. Nemám tam tu jistotu jako na předchozích šampionátech. Možná to je tím, že to mám v hlavě nastavené tak, že musím běžet až ve finále. Vím, že mám na to vyhrát," doplnil Maslák.

Pavel Maslák
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Jan Tesař ve druhém semifinálovém běhu bojoval, ale skončil čtvrtý za 47,64. Od postupové třetí příčky jej dělily čtyři desetiny.

Zuzana Hejnová sváděla v semifinále souboj s Britkou Eilidh Doyleovou, kterou v závěru předstihla a první místo uhájila i před dotírající Malgorzatou Holubovou z Polska, jež se protlačila na druhé místo. Dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek zrychlila oproti dopolednímu rozběhu o půl sekundy, s časem 52,74 byla v semifinále celkově pátá.

"Neběželo se mi moc dobře. Nechtěla jsem se cpát, aby se něco nesemlelo. Čekala jsem na finiš, ale nic moc. Snad se z toho vyspím. Dva běhy v jeden den jsem nikdy nezažila," prohlásila Hejnová.

Michaela Hrubá se dostala do výškařského finále poté, co na třetí pokus skočila 190 centimetrů a stala se poslední postupující. "Cítím obrovskou úlevu. Ten třetí pokus na 190 se sice klepal, ale naštěstí to tam zůstalo. Nechala jsem v tom posledním pokusu všechno a naštěstí to vyšlo. Dalo by se říct, že mám splněno, ale ve finále chci usilovat o co nejlepší výsledek," citoval juniorskou mistryni světa web atletického svazu.

Mílař Filip Sasínek nastoupil dvě kola před koncem a utekl všem soupeřům. Čas 3:43,64 byl celkově druhý nejrychlejší. "Průběh závodu byl nad očekávání. Běželo se svižně, což jsem očekával. Ke konci jsem měl dost sil a trošku mě zaskočilo, že se na mě nikdo nedotíral. Věřím, že to tak dobře půjde i ve finále, kde mám nejvyšší cíle. Do každého závodu se má jít s tím, že chcete vyhrát," pravil odhodlaně jednadvacetiletý běžec.

O postup do finále na 1500 metrů marně bojovala Simona Vrzalová, která v 28 letech debutovala na velké akci. V posledním třetím rozběhu skončila třetí a časem 4:14,31 obsadila první nepostupové desáté místo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články