Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Světový žebříček může pomoci atletům na olympiádu, Maslák ani Holuša Tokio jisté nemají

Mílař Jakub Holuša a čtvrtkař Pavel Maslák pozorně sledují světový žebříček, který jim může pomoci na olympijské hry v Tokiu. Splnit ostrý limit mezinárodní federace se pro oba vzhledem k jejich aktuální výkonnosti zdá být obtížné. Šanci závodit na největší sportovní akci od roku 2016 jim tak může dát pořadí v rankingu, který ale oba považují za nespravedlivý.

Maslák se zatím do plánovaného počtu účastníků těsně vejde. "Až po Zlaté tretře jsem zjistil, jak na tom jsem, protože do té doby jsem neměl pět (odběhnutých) čtvrtek. Zatím jsem na tom docela dobře, ale není konec a potřebuji se zlepšit. Mám tam výkony dokonce z roku 2018. Doufám, že se mi je podaří smazat a nahradit lepšími," řekl český rekordman, který je v redukovaném pořadí aktuálně na 35. místě z možných 48 účastníků.

Sedmnáct čtvrtkařů má splněný limit 44,90. To je čas, který Maslák naposledy zaběhl v květnu 2014, kdy v Dauhá vytvořil dosud platný český rekord 44,79 sekundy. Krátce poté si zranil stehenní sval a už se pod 45 sekund nedostal. Ve světové čtvrtkařské konkurenci je pro něj obtížné se prosadit na ty nejlepší mítinky, kde jsou bonusy za umístění až do posledního místa bez ohledu na předvedený výkon.

Je nám líto, video expirovalo.
Holuša s Maslákem doufají v OH

Roční výpadek je znát

"Teď to bude boj manažerů. Třeba za šesté místo na Tretře jsem dostal 80 bodů navíc, to je na čtvrtce skoro vteřina. Na Diamantovkách je to ještě víc. Jsou tam strašně velké rozdíly a za mě je to nesmysl," podivoval se trojnásobný halový mistr světa i Evropy.

Osm míst pod čarou je zatím někdejší halový vicemistr světa na 1500 metrů Jakub Holuša. Český rekordman pod širým nebem loni vůbec nezávodil a po zkoušce v hale, kdy se nekvalifikoval na ME, se vrací na dráhu venku. Minulý týden na Zlaté tretře absolvoval první patnáctistovku pod širým nebem od MS v Dauhá 2019.

"Ten roční výpadek je znát. Patnáctistovka je svině, ona opravdu bolí, člověk běží dlouho v laktátu. Jakmile si to tělo odvykne, tak nastává problém. Ale rozběhávám se," řekl na tiskové konferenci k Odložilově memoriálu, který ho čeká 7. června.

S ostravským časem 3:38,19 byl vzhledem k okolnostem celkem spokojený, ale necítil se dobře. Osmistovka při menších nedělních závodech se mu běžela lépe. "Z té jsem měl radost. Myslím, že je to všechno na dobré cestě. Vypadá to líp," poznamenal třiatřicetiletý závodník.

Tokio by pro Holušu znamenalo už čtvrtou olympiádu

Potřebuje zaběhnout minimálně dva dobré výkony, aby vyhověl požadavkům systému, s nímž nesouhlasí. "Myslím, že ranking je špatně. V různých disciplínách jsou různé počty účastníků. Na patnáctistovce je těžší dosáhnout na body za umístění než třeba na čtvrtce, kde boduje všech osm. A taky záleží na tom, kdo se kam dostane, výkon může být na další koleji. Myslím, že je to nespravedlivé," řekl.

Kvalitních závodů není moc a mohou si účastníky vybírat. To má negativní vliv na podmínky, které účastníkům nabízejí. "Už mi někde říkali, že mě vezmou, ale musím si zaplatit hotel a letenku. Že mají pět lidí, kteří jsou ochotni tohle udělat, aby tam mohli závodit," podivoval se Holuša. Tokio by pro něj byla čtvrtá olympiáda. "Nějak bude. Třeba se mi ještě splaší nohy a zaběhnu ten ostrý limit," doplnil. Jistotu by mu dal čas 3:35,00.

Pokud se Maslák a Holuša na olympiádu kvalifikují, odjedou na ni bez očkování proti koronaviru. Několikadenní klidový režim doporučený po aplikaci vakcíny jim nezapadá do plánů. "Já se nechám očkovat, ale až po olympiádě, protože si nemůžu dovolit další výpadek z tréninku. Už jsem měl výpadek kvůli zádům," řekl Maslák.

Holuša by se nejraději nenechal očkovat vůbec. "Pokud to půjde, tak se nechci očkovat ani po sezoně. Ale jestli se dál budeme muset neustále testovat, tak bych se možná nechal kvůli cestování. Podle mě je to ale omezování lidských svobod. Když jsem schopný fungovat a odběhnout trénink, tak nevím, proč bych se musel očkovat a chodit na testy, abych mohl odjet," vysvětlil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články