Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Světová atletika udělila dalším 23 ruským atletům neutrální status

Vedení Světové atletiky (WA) udělilo status neutrálních sportovců dalším 23 ruským atletům, kteří tak mohou v olympijském roce závodit v mezinárodních soutěžích. Od březnového obnovení programu dosud právo startu získali jen čtyři ruští reprezentanti.

zdroj: Reuters autor: Fabrizio Bensch

Světová atletika pozastavila program udělování neutrálního statusu vybraným ruským atletům s čistým dopingovým rejstříkem loni kvůli snaze ruských funkcionářů ututlat porušení dopingových pravidel výškaře Danila Lysenka. Rusové tak mimo jiné přišli o start na halovém mistrovství Evropy v Toruni.

Letos zatím mohli do olympijské sezony vstoupit trojnásobná mistryně světa ve skoku do výšky Maria Lasickeneová, tyčkařská mistryně světa Anželika Sidorovová, bronzový výškař z MS Ilja Ivaňuk a další tyčkařka Aksana Gataullinová. Všichni získali povolení na konci dubna poté, co WA v březnu obnovila proces udělování neutrálního statusu.

Celkem se nyní může do závodů zapojit 27 ruských atletů, dvě žádosti byly zamítnuty. Počet atletů, kteří získají právo startu na olympijských hrách a mistrovství světa, bude ale stejně jako dříve omezen na deset.

Ruská atletická federace jako celek je kvůli státem řízenému dopingu suspendována už od listopadu roku 2015.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články