Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Svědci slyšeli v Pistoriově domě hádku a pak výstřely

Pretoria - Svědci slyšeli v domě sportovce Oscara Pistoria před osudnou střelbou dlouhou hádku. Policie v domě navíc našla nelegálně drženou munici, testosteron a injekční stříkačky. Podle žalobců svou přítelkyni Reevu Steenkampovou Pistorius úkladně zavraždil. Sportovec se brání, že si ji spletl se zlodějem a nechtěl ji zavraždit. Soud v Pretorii rozhoduje o jeho propuštění z vazby na kauci. Celý proces začne během několika měsíců. Pistoriovi hrozí až doživotní vězení.

Podle státního žalobce jeden ze svědků vypověděl, že mezi druhou a třetí hodinou ranní v osudný den slyšel z Pistoriova domu hlasy, které jako by se prý hádaly. Další svědek podle vyšetřovatelů uvedl, že slyšel z domu křik a pak střelné rány. 

"Máme výpověď člověka, který poté, co slyšel střelné rány, vyšel na balkon a viděl, že je rozsvíceno. Pak slyšel asi dvě až tři minuty ženský křik a pak zaslechl další výstřely," uvedl šéf vyšetřovatelů Hilton Botha. Nicméně připustil, že jeden z těchto svědků bydlí víc než o půl kilometru dál. 

Oscar Pistorius přitom vypověděl, že spal do posledního okamžiku před střelbou a že se s přítelkyní rozhodně nehádal. Botha také vyvracel Pistoriovu verzi, že si spletl přítelkyni se zlodějem. "Jsem přesvědčen, že věděl o tom, kdo je v koupelně," prohlásil Botha s tím, že úhel, pod kterým byly střely vypáleny svědčí o tom, že měly zasáhnout člověka na toaletě. Současně uvedl, že výstřely směřovaly shora dolů, takže Pistorius musel mít na nohou protézy.

Policie na místo činu dorazila krátce po čtvrté hodině. Reeva Steenkampová ležela na podlaze, byla oblečená a zakrytá ručníky. 

Kromě obžaloby z úkladné vraždy bude Pistorius obviněn ještě z držení nelegální munice. Botha uvedl, že v atletově trezoru objevili náboje ráže 38. Pro zbraň používající tuto munici však šestadvacetiletý Pistorius neměl povolení. Policie kromě vražedné zbraně ráže 9 milimetrů a kriketové pálky našla v domě také dvě krabičky s testosteronem a injekce. Podle obhajoby je testosteron legální látka, kterou atleti využívají běžně. 

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Danou Zlatohlávkovou
Zdroj
ČT24, BBC, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články