Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Suspendace ruské atletiky běží dál, IAAF zatím nemá data z moskevské laboratoře

Mezinárodní atletická federace IAAF prodloužila suspendaci Ruska kvůli systematickému dopingu, trvající od listopadu 2015. Zatím totiž nemá k dispozici data z moskevské laboratoře, která nedávno získala Světová antidopingová agentura WADA, a ruský svaz ještě neuhradil požadovanou finanční kompenzaci.

Sport
zdroj: ČT4

Během suspendace mohou někteří ruští atleti závodit jako neutrální sportovci. Tento statut jim při splnění určitých podmínek týkajících se antidopingu schvaluje IAAF.

Na začátku března tak mohla například výškařka Maria Lasickeneová v Glasgow získat titul halové mistryně Evropy. Oficiální ruská výprava byla na velké akci naposledy na mistrovství světa 2015 v Pekingu.

Ruská asociace (RUSAF) je kvůli dopingovým skandálům v trestu od 13. listopadu 2015 a světová federace její distanc prodloužila už podesáté. Naposledy tak učinila loni v prosinci.

Na postoji vedení světové atletiky zatím nic nezměnila ani skutečnost, že loni v září Světová antidopingová agentura WADA uznala činnost Ruské antidopingové agentury RUSADA. To je jedna z podmínek k přijetí Ruska zpět do atletické rodiny.

IAAF požaduje po ruské straně úhradu nákladů na vyšetřování dopingového skandálu, který v roce 2015 rozpoutala McLarenova zpráva, a činnost specializované komise vedené Runem Andersenem. Podle odhadů jde přibližně o tři miliony dolarů (asi 68 milionů korun).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články