Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Stovku v Curychu vyhrál Blake, Špotáková skončila čtvrtá

Curych - Mistr světa Yohan Blake z Jamajky vyhrál závod na 100 metrů na mítinku Diamantové ligy v Curychu v čase 9,82 sekundy. Tréninkový partner světového rekordmana Usaina Bolta, který v Curychu nestartoval, porazil o třináct setin dalšího jamajského sprintera Asafu Powella. Ten se již zotavil ze zranění, které mu neumožnilo závodit na MS v Tegu. Třetí skončil vicemistr světa Walter Dix z USA (10,04). V soutěži oštěpařek obsadila vicemistryně světa Barbora Špotáková čtvrté místo za hod dlouhý 63,56 metru.

Yohan Blake
zdroj: AP autor: Laurent Gillieron

Jednadvacetiletý Blake si vytvořil o sedm setin osobní rekord a běžel o desetinu rychleji než při svém triumfu na šampionátu v Tegu, kde Bolt ulil při finálovém startu a byl diskvalifikován. Náladu po vyřazení z výsledků MS si spravil vítězstvím překážkář z Kuby Dayron Robles, naopak nedařilo se ruské tyčkařce Jeleně Isinbajevové, která obsadila třetí místo.

Ani českým atletům se v Curychu moc nevedlo. Nejlépe z nich si vedla v závodě čtvrtá oštěpařka Sporáková, z výhry se kvalitním výkonem 69,57 m radovala Němka Christina Obergföllová, která naopak na MS v Tegu skončila bez medaile. Druhá byla Jihoafričanka Sunette Viljoenová (67,46), která porazila světovou šampionku Marii Abakumovovou z Ruska. "Cítila jsem se vcelku dobře, ale měla jsem potíže s jemnou motorikou. Mám pocit, že na mě dopadla únava z aklimatizace a z cesty. Celý den mě bolela hlava," řekla Špotáková. Vymlouvat se však nechtěla. "Prostě mi to dneska nešlo," prohlásila.

Poslední mezi oštěpařkami byla finalistka z mistrovství světa Jarmila Klimešová, na devátém místě u jejího jméno svítí výkon54,30 metru. Podobně dopadl výškař Jaroslav Bába, čtvrtý muž ze šampionátu v Tegu, který překonal220 cma obsadil poslední třinácté místo.

Poslední z dnešních českých zástupců na mítinku Zuzana Hejnová obsadila ve svém běhu na400 metrůpřekážek páté místo v času 54,89 sekundy, více než sekundu a půl za vítězkou závodu Kaliese Spencerovovou, mistryní světa. Hejnová v celkového hodnocení Diamantové ligy skončila třetí.

"Myslím, že jsem dokončila sezonu důstojně. Dělala jsem, co jsem mohla, ale už nebyly síly," řekla Hejnová po závodu. "Zápřah na mistrovství světa mě úplně vyždímal," komentovala svých pět startů v Tegu. "Bolí mně nárt, kvůli tomu, jak jsem ulevovala bolavé achilovce. Je nejvyšší čas ukončit vydařenou sezonu a věnovat se rehabilitaci a regeneraci," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články